Пігментація в тварин : морфологічні та адаптаційні аспекти - Когут, А. М.; Kohut, A. M.; Жоріна, Любов Василівна; Zhorina, L. V.; Zhorina, Lubov; Zhorina, Liubov; Zhorina, L.; Zhorina, Lyubov (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У роботі розглянуто сучасні уявлення про розвиток пігментації у тварин, її біологічні функції та роль як морфологічного індикатора фізіологічного і патологічного стану організму. Проаналізовано механізми утворення пігментів, фактори, що впливають на зміну забарвлення, а також наведено приклади специфічної пігментації як прояву адаптаційних, метаболічних і генетичних особливостей тварин. U roboti rozghlianuto suchasni uiavlennia pro rozvytok pihmentatsii u tvaryn, yii biolohichni funktsii ta rol yak morfolohichnoho indykatora fiziolohichnoho i patolohichnoho stanu orhanizmu. Proanalizovano mekhanizmy utvorennia pihmentiv, faktory, shcho vplyvaiut na zminu zabarvlennia, a takozh navedeno pryklady spetsyfichnoi pihmentatsii yak proiavu adaptatsiinykh, metabolichnykh i henetychnykh osoblyvostei tvaryn.
Pihmentatsiia v tvaryn : morfolohichni ta adaptatsiini aspekty
Жоріна Любов Василівна http://orcid.org/0000-0002-9472-0716
Keywords: пігментація; pihmentatsiia; меланін; melanin; морфологічні маркери; morfolohichni markery; адаптація тварин; adaptatsiia tvaryn