Productive potential estimation of five genotypes on the Miscantus Andress Genus in the Ukrainian Steppe zones condition - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Мартинова, Надія Валентинівна; Martynova, Nadia; Ситник, Світлана Анатоліївна; Sytnyk, Svitlana; Науменко, Микола Миколайович; Naumenko, Mykola; Підліснюк, Валентина Вікторівна; Pidlisnyuk, Valentina; Стефановська, Тетяна Робертівна; Stefanovska, Tetyana (INMA BUCHAREST, 2017)
Вивчено п'ять генотипів роду Miscanthus Anderss. Висока вегетативна рухомість властива M. sacchariflorus, середня – M. Giganteus і M. oligostachyus, низька – M. sinensis. При визначенні щільності стояння пагонів спостерігається зворотна залежність: висока щільність – у M. sinensis (особливо у сорту Gracillimus), середня – у M. Giganteus, M. oligostachyus і низька – у M. sacchariflorus. Врожайність біомаси міскантуса з одиниці площі в перші роки вирощування залежить від щільності посадки рослин. В умовах степу оптимальним представляється середня щільність посадки: 14800 шт/га для M. sacchariflorus і M. Giganteus і 20000 шт/га для інших видів. Прибирання надземної біомаси проводилося в кінці вегетативного сезону в жовтні. Виявлено, що в процесі сушіння рослини втрачають до 44 % води. Тим не менш, цей показник трохи варіює між видами від 37,3% (M. sacchariflorus) до 43,9% (M. oligostachyus). Протягом другого року спостерігалося значне збільшення врожайності для всіх видів. Продуктивність збільшилася від 2,5 (M. sinensis) до 3,6 разів (M. oligostachyus). Щодо абсолютних показників, найбільші значення були зафіксовані для M. Giganteus 6,76 т/га. За проведеними дослідженнями оптимальний час для збирання врожаю є пізня осінь (Листопад), для виробництва біопалива або біоетанолу – кінець періоду вегетації (у Жовтні). Five genotypes of the Miscanthus Anderss genus have been studied. M. sacchariflorus has very long rhizomes which quickly colonize the big areas. M. Giganteus, M. oligostachyus and particularly M. sinensis are more cespitose, their spread is slow and there is little risk of uncontrolled invasion of hedges or field, compared to the M. sacchariflorus. Despite that stands of M. sacchariflorus tend to be larger but less dense than stands of other Miscanthus species, M. s. “Gracillimus” has the highest stem density per unit of area. The biomass yield of Miscanthus per area in the earliest years of cultivation depends on the planting density. Under steppe conditions, optimal planting density is 14800 piece/ha for M. sacchariflorus and M. Giganteus and 20000 piece/ha for other species. Harvesting of above-ground biomass was made in the end of a growing season in October. It was revealed that during the drying process, plants lost up to 44% of water. Nevertheless, this indicator varies among species from 37.3% - M. sacchariflorus to 43.9% - M. oligostachyus. During the second year, substantial growth of productivity was observed for all species. Yield increased from 2.5 (M. sinensis) to 3.6 times (M. oligostachyus). In absolute measures, the largest values were noted for M. Giganteus (6.76 t/ha).
Оцінка продуктивності потенціалу пʼяти генотипів міскантусу в умовах степової зони України
Keywords: погодні умови; weather conditions; види міскантусу; Miscanthus species; показники продуктивності; productivity parameters; біомаса врожаю; biomass yield; розчинні цукри; soluble sugars