Дослідження впливу фулеренвмісних олив на триботехнічні характеристики металевих спряжень - Деркач, Олексій Дмитрович; Derkach, Oleksii; Кабат, Олег Станіславович; Kabat, Oleh; Безус, Роман Миколайович; Bezus, Roman; Коваленко, Вадим Леонідович; Kovalenko, Vadym; Коток, Валерій Анатолійович; Kotok, Valerii (Asian Research Publishing Network (ARPN), 2018)
Вивчено вплив концентрації фулеренової сажі, доданої в оливу М10г2к на деякі триботехнічні характеристики трибосистем типу «сталь-сталь». Встановлено, що оптимальний вміст фулеренової сажі у оливі складає 0,1% мас. За такої концентрації спостерігаються найменші значення коефіцієнта тертя – 0,045, та інтенсивності лінійного зношування - 2,7×10-9. Оптичними дослідженнями підтверджено участь складових фулеренової сажі у механізмі формування поверхні тертя, насиченою вуглецем, що і забезпечило підвищення триботехнічних характеристик дослідних зразків. The influence of fullerene soot additive to M10g2k oil on some tribotechnical characteristics of "steel-steel" tribosystem had been studied. It had been discovered that optimal content of fullerene soot in oil is 0.1% wt. At this concentration, the lowest values of the friction coefficient of - 0.045 and linear wear intensity - 2.7 × 10-9 are observed. Optical studies have confirmed the involvement of fullerene soot in the formation of friction surface saturated with carbon, which resulted in an increase of tribotechnical characteristic of studied samples.
Investigation of the influence of fullerene-containing oils on tribotechnical characteristics of metal conjunction
Keywords: фулеренова сажа; fullerene soot; мастило; oil; концентрація; concentration; триботехнічні характеристики; tribotechnical characteristics