Управління виробничими та логістичними витратами підприємств птахівництва - Родіна, Ольга Вікторівна; Rodina, O. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Дисертаційні дослідження присвячені теоретико-методичному обґрунтуванню та удосконаленню і розробці практичних рекомендацій щодо управління виробничими і логістичними витратами підприємств птахівництва. Проблема витрат та ефективне управління ними має вагоме значення в діяльності суб’єкта господарювання, тому що від загальної суми витрат залежить основний показник – чистий прибуток та ефективність діяльності підприємства загалом. Витрати є важливою категорією всієї економіки, їх рівень впливає не лише на обсяг прибутку, рівень рентабельності та поточну конкурентоспроможність, але і на те, чи залишиться суб’єкт господарювання на ринку у майбутньому, зберігаючи свої позиції. Зокрема, підприємства агробізнесу та галузь птахівництва не є виключенням. Постійній динамічні зміни у процесах господарювання підприємств птахівництва, наслідки неправильних управлінських рішень, мінімізація витрат, усі ці процеси потребують налагодженої і ефективної дії системи менеджменту витрат. Мета дисертаційної роботи полягає у теоретико-методичному обґрунтуванні та удосконаленні і розробці практичних рекомендацій щодо управління виробничими і логістичними витратами підприємств птахівництва. Об’єктом дослідження є процес управління виробничими та логістичними витратами підприємств птахівництва. Предметом дослідження є теоретико-методичні та науково-практичні аспекти управління виробничими та логістичними витратами підприємств птахівництва. У межах дослідження теоретично-методичних засад управління виробничими та логістичними витратами підприємств птахівництва узагальнено етапи еволюції знань про витрати. Систематизовано науково-теоретичне визначення поняття «витрати» та виокремлено різні підходи щодо трактування даного поняття (ресурсно-виробничий, фінансово-грошовий, економічний, бухгалтерський, управлінський, маркетинговий, нормативно-правовий). Це дало можливість запропонувати авторське бачення визначення «витрати» як ресурсів і факторів виробництва, що виражені у вартісній формі і використанні в процесі господарської діяльності для задоволення потреб споживачів, і як результат отримання фінансового результату, і є внутрішнім ціноутворюючим чинником, що потребують обліку, аналізу, контролю та управління для прийняття ефективного управлінського рішення. Згруповано класифікаційні ознаки витрат у чотири групи: для потреб обліку і визначення собівартості, для потреб управління, для потреб виробництва, для визначення ефективності логістичної діяльності підприємства. У межах запропонованого групування класифікаційних ознак витрат є можливість у подальшому здійснювати уточнення місця виникнення витрат, оптимізації структури логістичних витрат, пошуку нових шляхів зниження витрат через систему управління ними. А також, виокремлення деяких класифікаційних ознак щодо логістичних витрат забезпечить обчислення таких витрат у масштабі окремого об’єкта або бізнес-структури і здійснити розподіл витрат на виробничо-логістичні витрати та технічно-логістичні витрати. Узагальнено теоретико-методичні підходи до управління витратами підприємств птахівництва. Проведені дослідження дозволили удосконалити модель управління витратами підприємств птахівництва та виокремити, крім стратегічного управління витратами, ще один із шляхів оптимізації витрат, такий як, оцінка рівня конкурентоспроможності продукції та каналу розподілу при формуванні цінової політики відповідно. У межах дослідження сучасного стану та ефективності управління виробничими та логістичними витратами підприємств птахівництва проведено дослідження стану ринку виробництва і споживання продукції птахівництва. Це дозволило сформувати модель впливу тенденцій ринку виробництва та споживання курячого м’яса на управління витратами підприємств птахівництва. Представлена модель характеризує найбільш важливі позитивні та негативні чинники формування тенденцій на ринку виробництва і споживання курячого м’яса та їх вплив на процес управління витратами підприємств птахівництва. Обґрунтовано необхідність визначення впливу витрат на рівень конкурентоспроможності продукції через систему бального оцінювання за трьома груповими показниками: споживчі параметри продукції, популярність торгової марки і ціна споживання. Відповідно, удосконалено методичний підхід щодо оцінювання конкурентоспроможності продукції, як вагомого ціноутворюючого чинника, до якого систематизовано та адаптовано груповий показник «споживчі параметри» з урахуванням якісних та технічних характеристик продукції підприємств птахівництва. Здійснено розрахунки рівня конкурентоспроможності продукції досліджуваних підприємств птахівництва на основі запропонованого методичного інструментарію. Проведено оцінку ефективності виробничих і логістичних витрат досліджуваних підприємств птахівництва. За результатами оцінки визначено структурний розподіл витрат та взаємозалежність між основними показниками діяльності підприємств птахівництва (чистим прибутком, витратами і чистим доходом від реалізації) через систему факторного аналізу прибутку підприємства. А також, удосконалено організаційний підхід до управління витратами підприємств птахівництва, що передбачає для постійного контролю та моніторингу інформації про витрати створення служби контролю управлінням витратами. Відповідно до запропонованого підходу визначено структуру, місце та функціональні обов’язки служби контролю управління витрати в організаційній структурі управління підприємств птахівництва. У межах дослідження напрямків підвищення ефективності управління виробничими та логістичними витратами підприємств птахівництва обґрунтовано методичний підхід до оцінювання ефективності менеджменту витрат таких підприємств з урахуванням технологічних умов циклу вирощування. Обґрунтовано необхідність визначення впливу системи розподілу продукції птахівництва на етапі формування логістичних витрат підприємств птахівництва при виборі посередника для реалізації курячого м’яса через різні канали збуту підприємств торгівлі. Запропонований методичний підхід до оцінювання ефективності управління витратами підприємств птахівництва побудований на основі розрахунку інтегрального показника «Ефективність системи управління витратами» з урахуванням вагомості кожного з цільових показників: технологічні умови вирощування курей-бройлерів на м'ясо, цикл вирощування курей-бройлерів на м'ясо, використання матеріальних ресурсів у бройлерному господарстві. На основі запропонованого методичного інструментарію проведено попередні розрахунки для досліджуваних підприємств птахівництва. Сформована система показників, що використовується для оцінки ефективності управління витратами бройлерного господарства підприємств птахівництва, враховує особливості виробничого циклу вирощування птиці і умови технології вирощування згідно з нормативами. У свою чергу, кожен з цільових показників включає одиничні показники ефективності управління витратами бройлерного господарства підприємств птахівництва. Запропоновано удосконалений методичний підхід щодо оптимізації розмірів логістичних витрат через систему оцінювання посередників на етапі формування логістичних зв’язків. Узагальнено характеристику і надано оцінку індикаторів та критеріїв виробу посередників для реалізації через три різні канали збуту. Результати проведеної оцінки дозволить визначити привабливість та ефективність каналу реалізації, що дасть можливість підприємству птахівництва при співпраці з таким каналом отримати більший розмір прибутку, обсяги реалізації і зменшити витрати на збут у порівнянні з іншими каналами, відповідно попередньо оцінивши умови подальшої співпраці з посередником. Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці практичних рекомендацій щодо управління виробничими і логістичними витратами у діяльності підприємств птахівництва з метою зниження рівня витрат та оцінки ефективності їх управління. Основні положення та результати дисертаційного дослідження було викладено у 17 наукових працях загальний обсяг яких складає 5,9 друк. арк. (із них авторці належить 4,36 друк. арк.). The dissertation studies are devoted to the theoretical and methodological substantiation and improvement and development of practical recommendations for the management of production and logistics costs of poultry enterprises. The problem of expenses and their effective management is of great importance in the activity of a business entity, because the main indicator - net profit and the efficiency of the enterprise in general - depends on the total amount of expenses. Costs are an important category of the entire economy, their level affects not only the amount of profit, the level of profitability and current competitiveness, but also whether the business entity will remain on the market in the future, maintaining its position. In particular, agribusiness enterprises and the poultry industry are no exception. Constant dynamic changes in the management processes of poultry enterprises, the consequences of incorrect management decisions, cost minimization, all these processes require an established and effective operation of the cost management system. The purpose of the dissertation work is the theoretical and methodological substantiation and improvement and development of practical recommendations for the management of production and logistics costs of poultry enterprises. The object of the study is the process of managing production and logistics costs of poultry enterprises. The subject of the research is theoretical-methodical and scientific-practical aspects of management of production and logistics costs of poultry enterprises. The stages of the evolution of knowledge about costs are summarized within the framework of the study of the theoretical and methodological principles of management of production and logistics costs of poultry enterprises. The scientific-theoretical definition of the concept of «costs» is systematized and different approaches to the interpretation of this concept are distinguished (resource-production, financial-monetary, economic, accounting, managerial, marketing, regulatory-legal). This made it possible to propose the author’s vision of the definition of «cost» as resources and factors of production, expressed in value form and used in the process of economic activity to meet the needs of consumers, and as a result of obtaining a financial result, and is an internal price-forming factor that requires accounting, analysis , control and management to make an effective management decision. The classification features of expenses are grouped into four groups: for the needs of accounting and determining the cost price, for the needs of management, for the needs of production, for determining the efficiency of the logistics activity of the enterprise. Within the proposed grouping of the classification features of costs, there is an opportunity to further clarify the place of origin of costs, optimize the structure of logistics costs, find new ways of reducing costs through the system of managing them. Also, highlighting some classification features regarding logistics costs will ensure the calculation of such costs on the scale of a separate object or business structure and allocate costs to production-logistics costs and technical-logistics costs. Generalized theoretical and methodological approaches to cost management of poultry enterprises. The conducted research made it possible to improve the cost management model of poultry enterprises and to single out, in addition to strategic cost management, one more way to optimize costs, such as assessing the level of competitiveness of products and the distribution channel when forming the price policy, respectively. As part of the study of the current state and efficiency of management of production and logistics costs of poultry enterprises, a study of the state of the market for production and consumption of poultry products was conducted. This made it possible to form a model of the influence of market trends in the production and consumption of chicken meat on the cost management of poultry enterprises. The presented model characterizes the most important positive and negative factors in the formation of trends in the market for the production and consumption of chicken meat and their impact on the cost management process of poultry enterprises. The need to determine the impact of costs on the level of competitiveness of products through a scoring system based on three group indicators: consumer parameters of products, brand popularity and consumption price is substantiated. Accordingly, the methodical approach to evaluating the competitiveness of products as a significant price-forming factor has been improved, to which the group indicator «consumer parameters» has been systematized and adapted, taking into account the qualitative and technical characteristics of products of poultry enterprises. Calculations of the level of competitiveness of the products of the studied poultry enterprises were carried out on the basis of the proposed methodological toolkit. The efficiency of production and logistics costs of the studied poultry enterprises was evaluated. Based on the results of the assessment, the structural distribution of costs and the interdependence between the main indicators of poultry enterprises (net profit, costs and net income from sales) were determined through the factor analysis system of the company’s profit. Also, the organizational approach to cost management of poultry enterprises has been improved, which provides for the establishment of a cost management control service for constant control and monitoring of information about costs. According to the proposed approach, the structure, location and functional responsibilities of the cost management control service in the organizational structure of management of poultry enterprises are determined. As part of the study of the ways to increase the efficiency of management of production and logistics costs of poultry enterprises, a methodical approach to evaluating the effectiveness of cost management of such enterprises, taking into account the technological conditions of the breeding cycle, is substantiated. The need to determine the impact of the distribution system of poultry products at the stage of forming logistics costs of poultry enterprises when choosing an intermediary for the sale of chicken meat through various sales channels of trade enterprises is substantiated. The proposed methodological approach to evaluating the efficiency of cost management of poultry enterprises is based on the calculation of the integral indicator «Effectiveness of the cost management system» taking into account the importance of each of the target indicators: technological conditions for growing broiler chickens for meat, the cycle of growing broiler chickens for meat , use of material resources in broiler farming. On the basis of the proposed methodical toolkit, preliminary calculations were made for the studied poultry enterprises. The formed system of indicators, which is used to evaluate the effectiveness of broiler management of costs of poultry enterprises, takes into account the peculiarities of the production cycle of poultry breeding and the conditions of breeding technology in accordance with regulations. In turn, each of the target indicators includes unit indicators of the efficiency of management of costs of broiler farming of poultry enterprises. An improved methodical approach to optimizing the size of logistics costs through a system of evaluating intermediaries at the stage of forming logistics connections is proposed. The characteristics are summarized and an assessment of the indicators and criteria of the intermediary product for sale through three different sales channels is provided. The results of the conducted assessment will allow to determine the attractiveness and effectiveness of the sales channel, which will enable the poultry company to obtain a larger amount of profit, sales volumes and reduce sales costs in comparison with other channels when cooperating with such a channel, accordingly pre-evaluating the conditions of further cooperation with the intermediary. he practical significance of the obtained results lies in the development of practical recommendations for the management of production and logistics costs in the activities of poultry enterprises in order to reduce the level of costs and assess the effectiveness of their management. The main provisions and results of the dissertation research were presented in 17 scientific papers, the total volume of which is 5,9 publications. sheet (of which the author owns 4,36 printed sheets).
Management of production and logistics costs of poultry enterprises
Keywords: управлінське рішення; management decision; витрати; costs; продукція птахівництва; poultry production; ефективність; efficiency; управління; management; оптимізація; optimization; агропромислове виробництво; agro-industrial production; логістика; logistics; собівартість; cost price; прибуток; profit; рентабельність; profitability