Влияние средств для гигиены вымени на санитарные показатели козьего молока - Фотіна, Тетяна Іванівна; Fotina, Tatiana; Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska Nadiia; Zazharska, N. M. (УО «Витебская ордена «Знак Почета» государственная академия ветеринарной медицины», 2015)
After application of ointment for milking of «Fitosept», means for sanation «Molsan» and gel of «Nizhnodiy» a lactose (0,06–0,13 %) was increased and the amount of somatic cells in milk of all goats and bacterial contamination of nipples diminished substantially, that sure talks about the increase of quality of milk. For the use of «Molsan» quality of milk in relation to somatic cells is better on 29 %, than at application of «Fitosept». Both preparations almost identically improved the sanitary state of udder`s nipples (on 53–56 %). For the use of gel of «Nizhnodiy» the bacterial contamination of nipples diminished insignificantly, but the amount of somatic cells reduced on 6,2 % more than in the second group and on 35,2 % more than in the first, but, not because of these advantages gel of «Nizhnodiy» is some uncomfortable in application. После применения мази для доения «Фитосепт», средства для санации «Молсан» и геля «Ніжнодій» в молоке всех коз увеличилась лактоза (0,06–0,13 %) и существенно уменьшилось количество соматических клеток и бактериальное обсеменение сосков, что безусловно говорит о повышении качества молока. При использовании «Молсана» качество молока по соматических клеток лучше на 29 %, чем при применении «Фитосепта». Оба препарата практически одинаково улучшили санитарное состояние сосков вымени (на 53–56 %). При использовании геля «Ніжнодій» бактериальное обсеменение сосков уменьшилось незначительно, но количество соматических клеток снизилось на 6,2 % больше, чем во второй группе и на 35,2 % больше, чем в первой, но, несмотря на эти преимущества гель «Ніжнодій» несколько неудобен в применении.Після застосування мазі для доїння «Фітосепт», засоби для санації «Молсан» і гелю «Ніжнодій» в молоці всіх кіз збільшилася лактоза (0,06–0,13 %) і суттєво зменшилася кількість соматичних клітин і бактеріальне обсіменіння дійок, що безумовно говорить про підвищення якості молока. При використанні «Молсана» якість молока за кількістю соматичних клітин краще на 29 %, ніж підчас застосуванні «Фітосепта». Обидва препарати практично однаково поліпшили санітарний стан дійок вимені (на 53–56 %). Підчас використання гелю «Ніжнодій» бактеріальне обсіменіння дійок зменшилася незначно, але кількість соматичних клітин знизилась на 6,2 % більше, ніж у другій групі і на 35,2 % більше, ніж в першій, але, не дивлячись на ці переваги гель «Ніжнодій» дещо незручний в застосуванні.
Вплив засобів для гігієни вимені на санітарні показники козиного молока
Influence of means for udder hygiene on sanitary indicators of goat milk
Keywords: козине молоко; goat milk; гігієна вимені; udder hygiene; соматичні клітини; somatic cells; бактеріальне обсіменіння; bacterial contamination; біохімічні показники; biochemical parameters