Рибне населення і його значення в екосистемі каналу Дніпро-Донбас - Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; Nowicki, R. A.; Novickij, R. A.; Novitskyy, R. O.; Novitskyi, R. O.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
У монографічній праці викладено основні результати багаторічних досліджень (1983 – 2022 рр.) рибного населення магістрального каналу Дніпро-Донбас. Розглянуто сучасний стан іхтіокомплексів основної траси каналу, а також Орільківського та Краснопавлівського водосховищ на каналі. Проаналізовано якісні та кількісні характеристики іхтіоценозів різних ділянок каналу Дніпро-Донбас, їх становлення в перші роки існування штучної технічної споруди і на сучасному етапі. Значну увагу приділено результатам інноваційної біологічної меліорації на каналі, яка здійснювалася з 2010 року для боротьби з водною рослинністю та біообростаннями. Вперше для України запропоновано ефективний комплекс біомеліоративних заходів на водоймах загального користування, який в 2016–2018 рр. впроваджувався також на Дніпровському (Запорізькому) водосховищі. Розраховано економічну ефективність біомеліоративних заходів за ряд років. Надано пропозиції щодо ефективного управління водними біоресурсами магістрального каналу Дніпро-Донбас. Робота авторів виконана в рамках держбюджетної теми ДДАЕУ «Наукові основи використання і відтворення водних біоресурсів України в умовах подолання воєнних наслідків та глобальних змін клімату» (№ держреєстрації 0123U101556, 2023 – 2025 рр.). Монографія розрахована на широке коло читачів, але, в першу чергу, буде корисною для іхтіологів, гідробіологів, екологів, фахівців-природоохоронників, наукових співробітників, викладачів і здобувачів вищої освіти. U monohrafichnii pratsi vykladeno osnovni rezultaty bahatorichnykh doslidzhen (1983 – 2022 rr.) rybnoho naselennia mahistralnoho kanalu Dnipro-Donbas. Rozghlianuto suchasnyi stan ikhtiokompleksiv osnovnoi trasy kanalu, a takozh Orilkivskoho ta Krasnopavlivskoho vodoskhovyshch na kanali. Proanalizovano yakisni ta kilkisni kharakterystyky ikhtiotsenoziv riznykh dilianok kanalu Dnipro-Donbas, yikh stanovlennia v pershi roky isnuvannia shtuchnoi tekhnichnoi sporudy i na suchasnomu etapi. Znachnu uvahu prydileno rezultatam innovatsiinoi biolohichnoi melioratsii na kanali, yaka zdiisniuvalasia z 2010 roku dlia borotby z vodnoiu roslynnistiu ta bioobrostanniamy. Vpershe dlia Ukrainy zaproponovano efektyvnyi kompleks biomelioratyvnykh zakhodiv na vodoimakh zahalnoho korystuvannia, yakyi v 2016–2018 rr. vprovadzhuvavsia takozh na Dniprovskomu (Zaporizkomu) vodoskhovyshchi. Rozrakhovano ekonomichnu efektyvnist biomelioratyvnykh zakhodiv za riad rokiv. Nadano propozytsii shchodo efektyvnoho upravlinnia vodnymy bioresursamy mahistralnoho kanalu Dnipro-Donbas. Robota avtoriv vykonana v ramkakh derzhbiudzhetnoi temy DDAEU «Naukovi osnovy vykorystannia i vidtvorennia vodnykh bioresursiv Ukrainy v umovakh podolannia voiennykh naslidkiv ta hlobalnykh zmin klimatu» (№ derzhreiestratsii 0123U101556, 2023 – 2025 rr.). Monohrafiia rozrakhovana na shyroke kolo chytachiv, ale, v pershu cherhu, bude korysnoiu dlia ikhtiolohiv, hidrobiolohiv, ekolohiv, fakhivtsiv-pryrodookhoronnykiv, naukovykh spivrobitnykiv, vykladachiv i zdobuvachiv vyshchoi osvity.
Rybne naselennia i yoho znachennia v ekosystemi kanalu Dnipro-Donbas
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: водні біоресурси; vodni bioresursy; іхтіофауна; ikhtiofauna; канал Дніпро-Донбас; kanal Dnipro-Donbas; біологічна меліорація; biolohichna melioratsiia