Digital-environmental convergence in innovation marketing: new approaches to sustainable development - Gonchar, Olga; Гончар, Ольга; Buiak, Lesia; Буяк, Леся; Ptashchenko, Larysa; Птащенко, Лариса; Murenets, Iryna; Муренець, Ірина; Kravets, Olha; Кравець, Ольга Василівна (Федеральний університет Мату-Гросу, 2026)
At present, the global economy is reconsidering approaches to innovation and sustainable development apart from technological modernization. An automatic tool has eventually become a digital technology in the strategic management of new concepts as a main factor forming new models of interaction between business, government and society. In these conditions, the integration of the principles of the green economy and digital innovations into marketing activities is becoming not just a trend, but a prerequisite for long-term competitiveness. The purpose of the study is to identify patterns in the transformation of strategic approaches to marketing innovations under the influence of the digital economy and green technologies. The object is the processes of digital integration and innovation activity at the level of national economies. The methodological base is based on a combination of systemic, comparative, statistical, graph-analytical and institutional-analytical approaches, which provided a holistic study of the relationships between the digital maturity indices (DESI), innovation capacity (GII) and environmental efficiency (EPI). The results of the quantitative analysis show that during 2020–2024, the digital economy has become one of the leading drivers of sustainable development. The DESI index increased from 57.2 to 64.8 points (+13.3%), the GII from 32.1 to 36.4 (+13.4%), while the EPI increased to 43.5 points (+3.4%). A close positive relationship was found between the level of digital maturity and environmental performance (r=0.69), which indicates the formation of an integrated development model – “digital-green growth”. Econometric modeling confirmed the statistically significant impact of digital innovations on environmental performance (R²=0.81). The study also showed that companies that actively use analytical systems, big data platforms and artificial intelligence technologies in their marketing strategies achieve an average reduction in operating costs of 12% and an increase in customer loyalty by approximately 15%. The practical significance of the results obtained lies in the formulation of recommendations for the development of digital-ecological sustainable marketing strategies focused on ESG principles, the use of intelligent analytics and strengthening the positions of companies in the global digital environment. The proposed conclusions can serve as a scientific basis for improving state digitalization policy, corporate innovation development programs and national sustainable growth strategies. Наразі світова економіка переглядає підходи до інновацій та сталого розвитку, окрім технологічної модернізації. Автоматичним інструментом у стратегічному управлінні новими концепціями зрештою стала цифрова технологія як основний фактор формування нових моделей взаємодії між бізнесом, урядом та суспільством. У цих умовах інтеграція принципів зеленої економіки та цифрових інновацій у маркетингову діяльність стає не просто трендом, а обов'язковою умовою довгострокової конкурентоспроможності. Метою дослідження є виявлення закономірностей у трансформації стратегічних підходів до маркетингових інновацій під впливом цифрової економіки та зелених технологій. Об'єктом дослідження є процеси цифрової інтеграції та інноваційної діяльності на рівні національних економік. Методологічна база базується на поєднанні системного, порівняльного, статистичного, графоаналітичного та інституційно-аналітичного підходів, що забезпечило цілісне дослідження взаємозв'язків між індексами цифрової зрілості (DESI), інноваційним потенціалом (GII) та екологічною ефективністю (EPI). Результати кількісного аналізу показують, що протягом 2020–2024 років цифрова економіка стала одним із провідних рушійних сил сталого розвитку. Індекс DESI збільшився з 57,2 до 64,8 пункту (+13,3%), GII з 32,1 до 36,4 (+13,4%), тоді як EPI збільшився до 43,5 пункту (+3,4%). Виявлено тісний позитивний зв'язок між рівнем цифрової зрілості та екологічними показниками (r=0,69), що свідчить про формування інтегрованої моделі розвитку – «цифрово-зелене зростання». Економетричне моделювання підтвердило статистично значущий вплив цифрових інновацій на екологічні показники (R²=0,81). Дослідження також показало, що компанії, які активно використовують аналітичні системи, платформи великих даних та технології штучного інтелекту у своїх маркетингових стратегіях, досягають середнього зниження операційних витрат на 12% та збільшення лояльності клієнтів приблизно на 15%. Практичне значення отриманих результатів полягає у формулюванні рекомендацій щодо розробки цифрово-екологічних стійких маркетингових стратегій, орієнтованих на принципи ESG, використання інтелектуальної аналітики та зміцнення позицій компаній у глобальному цифровому середовищі. Запропоновані висновки можуть слугувати науковою основою для вдосконалення державної політики цифровізації, програм розвитку корпоративних інновацій та національних стратегій сталого зростання.
Цифрово-екологічна конвергенція в інноваційному маркетингу: нові підходи до сталого розвитку
Keywords: innovation marketing; маркетинг інновацій; digital marketing; цифровий маркетинг; marketing communications; маркетингові комунікації; green technologies; зелені технології; digital economy; цифрова економіка; sustainable development; сталий розвиток; marketing management; управління маркетингом