Early depressive effects of epimutagen in the first generation of winter wheat varieties - Beiko, Volodumur; Бейко, Володимир Сергійович; Nazarenko, Mykola; Назаренко Микола Миколайович (Дніпровський державний аграрного-економічний університет, 2022)
Проведено дослідження можливого депресивного впливу епімутагену Тритон-Х-305 у концентраціях 0,01 %, 0,05 %, 0,1 % та 0,5 % у першому поколінні сортів озимої пшениці після одноразової дії. Дослідження проводили на місцевих подолянці, співанці та іноземних сортах Альтіго, Курто, Лірик, Фламенко. Сорти відібрані з метою максимізації можливого біорізноманіття озимої пшениці та порівняння особливостей мутагенної депресії залежно від загальної адаптивної здатності до цих природно-кліматичних умов та індивідуальної реакції генотипу сорту на природу вираженої сполуки. у взаємодії генотип-мутаген. Метою дослідження було виявити можливі депресивні ефекти епімутагену Тритон Х-305 та показати ключові моменти для отримання необхідної кількості дослідницького матеріалу для подальшого вивчення та виявлення форм з можливими цінними змінами. Проаналізовано показники проростання, виживання та пов’язані з ними фізіологічні параметри активності в критичні періоди зимівлі (фенологічна оцінка та вимірювання концентрації цукру у вузлі в різні несприятливі періоди) та колосіння (фотосинтетична активність), що може свідчити як про генотип-мутагенний взаємодія та ефект депресії в цілому. Встановлено, що більшість цих показників виявляють як специфічну реакцію окремих сортів на дію засобу, так і змінюються залежно від його концентрації. Показано, що достовірними параметрами мінливості за дії препарату були схожість, виживання після зими, концентрація цукрів у період вегетації та подолання найбільш несприятливих умов зимового часу, фотосинтетична активність у період колосіння. Нами встановлено, що остання ознака є більш варіабельною у сортів вітчизняної селекції, що свідчить про їх більшу гетерогенність. Надалі передбачається проаналізувати параметри врожайності, стерильності пилку, клітинної активності та працювати з виявленими формами зі змінами (в наступних поколіннях). The research has been conducted on the possible depression impact of epimutagen Triton-X-305 in concentrations of 0.01%, 0.05%, 0.1% and 0.5% in the first generation of winter wheat varieties after one time action. The study was performed on the local Podolyanka, Spivanka and foreign varieties Altigo, Courtot, Lyrik, and Flamenko. The varieties were selected in order to maximize the possible biodiversity of winter wheat and to compare the features of mutagen depression, depending on the overall adaptive ability to these natural and climatic conditions and the individual reaction of genotype variety to the nature of the compound, expressed in the genotype-mutagen interaction. The purpose of the research was to identify possible depressive effects of the epimutagen Triton X-305 and to show key points for obtaining the necessary amount of research material for further scrutiny and identification of forms with possible valuable changes. We analyzed the indices of germination, survival and related physiological parameters of activity during critical periods of wintering (phenological assessment and measurement of sugar concentration in the node during different adverse periods) and earing (photosynthetic activity) which may be indicative of both genotype-mutagenic interaction and depression effect in general. We determined that most of these indices revealed both the specific reaction of individual varieties to the action of the agent and were changed depending on its concentration. It is shown that reliable parameters of variability under the action of the preparation were germination, survival after winter, concentration of sugars during the growing period and overcoming the most adverse conditions of winter time, photosynthetic activity during the period of the earing. We determined that the latter trait is more variable in varieties of domestic selection, which indicates their more heterogeneous nature. In the future, it is estimated to analyse the parameters of yield, pollen sterility, cellular activity, and to work with identified forms with changes (in subsequent generations).
Ранні депресивні ефекти епімутагену в першому поколінні сортів озимої пшениці
Keywords: озима пшениця; bread winter wheat; мутагенна депресія; mutagenic depression; епімутаген; epimutagen; мутагенез; mutagenesis; виживаючий; surviving; Тритон Х-305; Triton X-305