Агротехнологічні основи формування врожайності кукурудзи у північному Степу України - Якунін, Олексій Панасович; Yakunin, Oleksiy; Заверталюк, Володимир Філімонович; Zavertaliuk, Vоlоdimir; Бондаренко, Оксана Володимирівна; Bondarenko, Oksana; Окселенко, Олег Миколайович; Okselenko, Oleh Mykolaiovych; Заверталюк, Олександр Володимирович; Zavertalyuk, Oleksandr (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Рівень врожайності зерна кукурудзи, особливо в умовах недостатнього зволоження, значною мірою залежить від кількості продуктивної вологи після збирання попередника, опадів в осінньо-зимовий і ранньовесняний періоди, а також від кількості опадів у період вегетації кукурудзи, ефективності їх використання. Внесення мінеральних добрив при вирощуванні кукурудзи забезпечує збільшення показників висоти рослин, площі листкової поверхні, покращення поживного режиму ґрунту, підвищення врожайності зерна. Гібриди кукурудзи різних груп стиглості неоднаково реагують на рівень мінерального живлення, способи основного обробітку ґрунту. Riven vrozhainosti zerna kukurudzy, osoblyvo v umovakh nedostatnoho zvolozhennia, znachnoiu miroiu zalezhyt vid kilkosti produktyvnoi volohy pislia zbyrannia poperednyka, opadiv v osinno-zymovyi i rannovesnianyi periody, a takozh vid kilkosti opadiv u period vehetatsii kukurudzy, efektyvnosti yikh vykorystannia. Vnesennia mineralnykh dobryv pry vyroshchuvanni kukurudzy zabezpechuie zbilshennia pokaznykiv vysoty roslyn, ploshchi lystkovoi poverkhni, pokrashchennia pozhyvnoho rezhymu gruntu, pidvyshchennia vrozhainosti zerna. Hibrydy kukurudzy riznykh hrup styhlosti neodnakovo reahuiut na riven mineralnoho zhyvlennia, sposoby osnovnoho obrobitku gruntu.
Ahrotekhnolohichni osnovy formuvannia vrozhainosti kukurudzy u pivnichnomu Stepu Ukrainy
Keywords: врожайність кукурудзи; vrozhainist kukurudzy; кукурудза; kukurudza; сівозміни; sivozminy; обробіток грунту; obrobitok hruntu