Удосконалення механізації передпосівного обробітку ґрунту з модернізацією борони БГВ-7 - Король, В’ячеслав В’ячеславович; Korol, Viacheslav Viacheslavovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
У сучасних умовах інтенсифікації землеробства та впровадження ресурсозберігаючих технологій особливого значення набуває мінімізація кількості проходів машинно-тракторних агрегатів по полю, зменшення енергетичних витрат і збереження структури ґрунту. Надмірний механічний вплив на ґрунт призводить до його ущільнення, руйнування агрономічно цінної структури, погіршення водопроникності та аерації, що негативно впливає на ріст і розвиток рослин. Тому актуальним є пошук і впровадження таких технічних засобів обробітку, які б забезпечували ефективне розпушування верхнього шару ґрунту при мінімальному порушенні його природної структури. U suchasnykh umovakh intensyfikatsii zemlerobstva ta vprovadzhennia resursozberihaiuchykh tekhnolohii osoblyvoho znachennia nabuvaie minimizatsiia kilkosti prokhodiv mashynno-traktornykh ahrehativ po poliu, zmenshennia enerhetychnykh vytrat i zberezhennia struktury gruntu. Nadmirnyi mekhanichnyi vplyv na grunt pryzvodyt do yoho ushchilnennia, ruinuvannia ahronomichno tsinnoi struktury, pohirshennia vodopronyknosti ta aeratsii, shcho nehatyvno vplyvaie na rist i rozvytok roslyn. Tomu aktualnym ye poshuk i vprovadzhennia takykh tekhnichnykh zasobiv obrobitku, yaki b zabezpechuvaly efektyvne rozpushuvannia verkhnoho sharu gruntu pry minimalnomu porushenni yoho pryrodnoi struktury.
Udoskonalennia mekhanizatsii peredposivnoho obrobitku gruntu z modernizatsiieiu borony BHV-7
Keywords: передпосівний обробіток ґрунту; peredposivnyi obrobitok gruntu; модернізація борони БГВ-7; modernizatsiia borony BHV-7; робочий орган; robochyi orhan; голчасті борони; holchasti borony; фермерське господарство; fermerske hospodarstvo