Використання електронних систем для підвищення ефективності гідравлічної сівалки точного висіву - Губа, Володимир Володимирович; Huba, Volodymyr Volodymyrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Дипломна робота присвячена підвищенню ефективності процесу посіву гідравлічної сівалки шляхом розробки електронної системи керування та дозуючого пристрою. Запропонована розробка дозволить зменшити кількість висіву двійників та пропусків насіння, та підвищить точність висіву насіння гідравлічною сівалкою. Використавши напрацювання кафедри тракторів і сільськогосподарських машин по обраній тематиці проведено теоретичні та лабораторні дослідження. Розроблено електронну систему керування гідросівалкою точного висіву. Досліджено роботу та проведено удосконалення оптичних датчиків дозатора насіння. Проведено теоретичне обгрунтування ймовірності відбору насіння з бака до дозатора. За результатами проведених експериментальних досліджень встановлено бажані значення конструктивно-технологічних параметрів гідросівалки, за яких сівалка забезпечить найкращі показники роботи. Проведено аналіз стану охорони праці в господарстві та розроблено заходи з охорони праці при гідропосіві пророслого насіння. Доведено економічну ефективність запропонованого удосконалення гідросівалки. Dyplomna robota prysviachena pidvyshchenniu efektyvnosti protsesu posivu hidravlichnoi sivalky shliakhom rozrobky elektronnoi systemy keruvannia ta dozuiuchoho prystroiu. Zaproponovana rozrobka dozvolyt zmenshyty kilkist vysivu dviinykiv ta propuskiv nasinnia, ta pidvyshchyt tochnist vysivu nasinnia hidravlichnoiu sivalkoiu. Vykorystavshy napratsiuvannia kafedry traktoriv i silskohospodarskykh mashyn po obranii tematytsi provedeno teoretychni ta laboratorni doslidzhennia. Rozrobleno elektronnu systemu keruvannia hidrosivalkoiu tochnoho vysivu. Doslidzheno robotu ta provedeno udoskonalennia optychnykh datchykiv dozatora nasinnia. Provedeno teoretychne obhruntuvannia ymovirnosti vidboru nasinnia z baka do dozatora. Za rezultatamy provedenykh eksperymentalnykh doslidzhen vstanovleno bazhani znachennia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv hidrosivalky, za yakykh sivalka zabezpechyt naikrashchi pokaznyky roboty. Provedeno analiz stanu okhorony pratsi v hospodarstvi ta rozrobleno zakhody z okhorony pratsi pry hidroposivi prorosloho nasinnia. Dovedeno ekonomichnu efektyvnist zaproponovanoho udoskonalennia hidrosivalky.
Vykorystannia elektronnykh system dlia pidvyshchennia efektyvnosti hidravlichnoi sivalky tochnoho vysivu
Keywords: коефіцієнт варіації розподілення насіння; koefitsiient variatsii rozpodilennia nasinnia; гідровисів; hidrovysiv; проросле насіння; prorosle nasinnia; висівний апарат; vysivnyi aparat; дозатор насіння; dozator nasinnia; електронна система керування; elektronna systema keruvannia