Обґрунтування динаміки вмісту калію різних конструкцій техноземів Нікопольського марганцевого родовища - Гаврюшенко, Олександр Олександрович; Gavryushenko, Oleksandr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2017)
Наведені результати детального вивчення та обґрунтування динаміки вмісту калію в різних конструкціях техноземів за тривалого сільськогосподарського освоєння та використання в умовах техногенних ландшафтів Нікопольського марганцеворудного басейну. Доведено, що вміст калію визначається не тільки властивостями ґрунтово-вбирного комплексу, а й диференціацією гідрологічного режиму, зміною періодів “зволоження‒висихання”, “промерзання–відтавання” в умовах техногенезу. Розподіл обмінного калію по профілю різних едафічних конструкцій техноземів визначається вмістом і складом первинних й вторинних мінералів, гранулометричним складом, а також характером перебігу ґрунтоутворювального процесу The results of detailed study and substantiation of content dynamics are given potassium in various constructions of technosoils for long-term agricultural development and use in the conditions of man-caused landscapes of the Nikopol manganese ore basin. It is proved that the potassium content is determined not only by its properties soil-absorbing complex, but also by differentiation of a hydrological mode, change periods of "wetting ‒ drying", "freezing-thawing" in terms of technogenesis.
Substantiation of dynamics of potassium content of different constructions of technosoils of Nikopol manganese deposit
Keywords: рекультивація; reclamation; техноземи; technosoils; гірські породи; rocks; едафічні властивості; edaphic properties; динаміка вмісту калію; dynamics of potassium content