Dynamics of Productivity of Leguminous Plant Groups during Long-Term Use on Different Nutritional Backgrounds - Karbivska, Uliana; Карбівська, Уляна; Butenko, Andrii; Бутенко, Андрій; Kozak, Maksym; Козак, Максим; Filon, Vasyl; Філон, Василь; Bahorka, Mariia; Багорка, Марія Олександрівна; Yurchenko, Nataliiа; Юрченко, Наталія Іванівна; et al. (Lublin University of Technology, 2023)
Deterioration of ecological situation, increase of mineral fertilizer prices and their foreseen increase in recent years force us to look for the ways to reduce the rates of their application and alternative means of maintaining high productivity of sown fodder lands. Fertilization was and remains one of the decisive ways of increasing haymaking productivity, as well as increasing their economic efficiency. The productivity of leguminous grasses based on the study of agrotechnological measures of cultivation in the conditions of the Carpathian region is currently relevant. The studied species of perennial grasses, during the three-year cultivation, showed that the largest number of shoots was formed on the variant with horned sedge and was 1185–1201 pieces/m2. Medicago sativa had the smallest number of shoots (470 pics/m2 , control (without fertilizers)). Trifolium pratense and Lotus corniculatus provided the highest productivity in relation to other species from 20 to 31%. Analysis of single–species crops productivity of perennial bean grasses by cuttings showed that the peculiarities obtained on average for all slopes, were also similar in each of two slopes. During the three–year use of the herbage on the yield from 1 ha of dry mass in both slopes, the herbage factor had the greatest influence, the share of which was 61–62%, while the share of the influence of fertilizer was 38–39%. Погіршення екологічної ситуації, підвищення цін на мінеральні добрива та прогнозоване їх підвищення в останні роки змушують шукати шляхи зниження норм їх внесення та альтернативні засоби підтримки високої продуктивності посівних кормових угідь. Внесення добрив було і залишається одним із вирішальних шляхів підвищення продуктивності сінокосів, а також підвищення їх економічної ефективності. Актуальним на сьогодні є дослідження продуктивності бобових трав на основі вивчення агротехнологічних заходів вирощування в умовах Карпатського регіону. Досліджувані види багаторічних трав за трирічного вирощування показали, що найбільша кількість пагонів утворювалася на варіанті з осокою рогатою і становила 1185–1201 шт./м2. Найменшу кількість пагонів мав Medicago sativa (470 пік/м2, контроль (без добрив)). Найвищу продуктивність по відношенню до інших видів від 20 до 31% забезпечили Trifolium pratense і Lotus corniculatus. Аналіз урожайності одновидових посівів багаторічних бобових трав укосами показав, що отримані в середньому по всіх схилах особливості були подібними і на кожному з двох схилів. За трирічного використання травостою на урожайність з 1 га сухої маси в обох укосах найбільший вплив мав фактор травостою, частка якого становила 61–62 %, а частка впливу добрив – 38 %. –39%. також були подібні в кожному з двох схилів. За трирічного використання травостою на урожайність з 1 га сухої маси в обох укосах найбільший вплив мав фактор травостою, частка якого становила 61–62 %, а частка впливу добрив – 38 %. –39%. також були подібні в кожному з двох схилів. За трирічного використання травостою на урожайність з 1 га сухої маси в обох укосах найбільший вплив мав фактор травостою, частка якого становила 61–62 %, а частка впливу добрив – 38 %. –39%.
Динаміка продуктивності угруповань бобових рослин за тривалого використання на різних фонах живлення
Keywords: legumes; бобові; productivity; продуктивність; nutrition; живлення; botanical composition; ботанічний склад; density of plants; густота рослин; crude protein; сирий протеїн; meadow coenoses; лучні ценози