Багаторічні ліани у вертикальному озелененні вулиць і парків правобережної частини м. Дніпро - Вікторова, Владислава Дмитрівна; Viktorova, Vladyslava (Scientific Publishing Center ‒Sci-conf.com.ua‖, 2021)
Зростання міського населення призвело до серйозних соціальних, економічних й екологічних проблем. Через щільність міської забудови залишається мало місця для зелених насаджень, парків, скверів. Скорочуються не тільки міські рекреаційні зони, але й заміські зелені насадження, які виконують роль зелених міських поясів (Ткаченко, 2019). Для компенсації постійного погіршення екологічних умов в населених пунктах необхідно, щоб система озеленення була максимально різноманітною за своїм складом і виконувала санітарно-захисні функції. Одним з компонентів цієї системи є вертикальне озеленення, роль якого в даний час недооцінена. Zrostannia miskoho naselennia pryzvelo do serioznykh sotsialnykh, ekonomichnykh y ekolohichnykh problem. Cherez shchilnist miskoi zabudovy zalyshaietsia malo mistsia dlia zelenykh nasadzhen, parkiv, skveriv. Skorochuiutsia ne tilky miski rekreatsiini zony, ale y zamiski zeleni nasadzhennia, yaki vykonuiut rol zelenykh miskykh poiasiv (Tkachenko, 2019). Dlia kompensatsii postiinoho pohirshennia ekolohichnykh umov v naselenykh punktakh neobkhidno, shchob systema ozelenennia bula maksymalno riznomanitnoiu za svoim skladom i vykonuvala sanitarno-zakhysni funktsii. Odnym z komponentiv tsiiei systemy ye vertykalne ozelenennia, rol yakoho v danyi chas nedootsinena.
Perennial vines in the vertical landscaping of streets and parks on the right bank of the Dnieper
Keywords: озеленення; landscaping; ліани; vines; парк; park; м. Дніпро; Dnipro