Структурно-функціональні характеристики кровотворних компонентів скелета поросят з ознаками латентної та субклінічної цирковірусної інфекції ІІ типу - Еверт, Віктор Вікторович; Evert, V. V. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2018)
На підставі патогістологічного та імуногістохімічного досліджень визначено структурно-функціональні особливості кровотворних компонентів скелета поросят з ознаками латентної та субклінічної PCV-2-інфекції. Встановлено, що основним тканинним компонентом досліджених кісткових органів поросят є кістковий мозок, відносна площа якого максимальна в третьому сегменті грудної кістки ‒ 70,58‒71,66 %, а у п’ятому грудному хребці та п’ятій реберній кістці його вміст практично однаковий – 51,17‒55,67 %. Кількісні характеристики клітинних компонентів кісткового мозку, як і відповідні тканинні структури, вірогідно не відрізнялися від аналогічних характеристик кісткового мозку клінічно здорових та вільних від PCV-2 поросят. Na pidstavi patohistolohichnoho ta imunohistokhimichnoho doslidzhen vyznacheno strukturno-funktsionalni osoblyvosti krovotvornykh komponentiv skeleta porosiat z oznakamy latentnoi ta subklinichnoi PCV-2-infektsii. Vstanovleno, shcho osnovnym tkanynnym komponentom doslidzhenykh kistkovykh orhaniv porosiat ye kistkovyi mozok, vidnosna ploshcha yakoho maksymalna v tretomu sehmenti hrudnoi kistky ‒ 70,58‒71,66 %, a u piatomu hrudnomu khrebtsi ta piatii rebernii kisttsi yoho vmist praktychno odnakovyi – 51,17‒55,67 %. Kilkisni kharakterystyky klitynnykh komponentiv kistkovoho mozku, yak i vidpovidni tkanynni struktury, virohidno ne vidriznialysia vid analohichnykh kharakterystyk kistkovoho mozku klinichno zdorovykh ta vilnykh vid PCV-2 porosiat.
Strukturno-funktsionalni kharakterystyky krovotvornykh komponentiv skeleta porosiat z oznakamy latentnoi ta subklinichnoi tsyrkovirusnoi infektsii II typu
Еверт Віктор Вікторович http://orcid.org/0000-0002-8354-9028
Keywords: імуногістохімія; imunohistokhimiia; PCV2-інфекція; PCV2-infektsiia; субклінічна та латентна форми; subklinichna ta latentna formy; вірусне навантаження; virusne navantazhennia; тканинні та клітинні кровотворні компоненти; tkanynni ta klitynni krovotvorni komponenty; кістковий мозок; kistkovyi mozok