Удосконалення системи економічної безпеки суб’єктів господарювання засобами контролю, моніторингу та діагностики - Похилько, Вадим Дмитрович; Pokhylko, Vadym (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процес удосконалення системи моніторингу економічної безпеки підприємства. Метою дослідження є вивчення теоретико-методичних засад контролю, моніторингу та діагностики економічної безпеки підприємства, удосконалення системи контролю, діагностики, моніторингу та визначення необхідності впровадження цих засобів для забезпечення ефективної підприємницької діяльності. Методи дослідження: монографічний, порівняльний, абстрактно- логічний, розрахунково-конструктивний, діалектичний метод пізнання, системний підхід, методи аналізу і синтезу та ін. Розглянуто теоретичні основи удосконалення систем контролю, моніторингу та діагностики економічної безпеки сільськогосподарського підприємства як фактору її підвищення; досліджено стан систем контролю, моніторингу та діагностики економічної безпеки ТОВ «СГП «Фермер»; визначено шляхи удосконалення систем контролю, моніторингу та діагностикиекономічної безпеки підприємства. Obiektom doslidzhennia ye protses udoskonalennia systemy monitorynhu ekonomichnoï bezpeky pidpryiemstva. Metoiu doslidzhennia ye vyvchennia teoretyko-metodychnykh zasad kontroliu, monitorynhu ta diahnostyky ekonomichnoï bezpeky pidpryiemstva, udoskonalennia systemy kontroliu, diahnostyky, monitorynhu ta vyznachennia neobkhidnosti vprovadzhennia tsykh zasobiv dlia zabezpechennia efektyvnoi pidpryiemnytskoï diialnosti. Metody doslidzhennia: monohrafichnyy̆, porivnialnyy̆, abstraktno- lohichnyy̆, rozrakhunkovo-konstruktyvnyy̆, dialektychnyy̆ metod piznannia, systemnyy̆ pidkhid, metody analizu i syntezu ta in. Rozghlianuto teoretychni osnovy udoskonalennia system kontroliu, monitorynhu ta diahnostyky ekonomichnoï bezpeky silskohospodarskoho pidpryiemstva yak faktoru ïï pidvyshchennia; doslidzheno stan system kontroliu, monitorynhu ta diahnostyky ekonomichnoï bezpeky TOV «SHP «Fermer»; vyznacheno shliakhy udoskonalennia system kontroliu, monitorynhu ta diahnostykyekonomichnoï bezpeky pidpryiemstva.
Udoskonalennia systemy ekonomichnoi bezpeky subiektiv hospodariuvannia zasobamy kontroliu, monitorynhu ta diahnostyky
Keywords: контроль; control; моніторинг; monitoring; діагностика; diagnostics; економічна безпека; economic security; сільськогосподарське підприємство; agricultural enterprise; система; system; управління; management