Технологічні особливості вирощування телят у фермерському господарстві «Ліон» Кам´янського району Дніпропетровської області - Савченко, Владислав Русланович; Savchenko, Vladyslav Ruslanovych (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Вирощування телят є досить відповідальним та складним етапом роботи господарства, так як основними складовими успіху є своєчасне випоювання молозивом, збалансована годівля, належні умови утримання, постійний ветеринарний контроль та дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Лише за таких умов можна отримати здоровий молодняк, який стане основою високопродуктивного стада в майбутньому. В роботі наведені технологічні особливості вирощування телят в господарстві та встановлені їх продуктивні якості подальшому. Телички та бички при народженні важать 28,6 та 31,2 кг. Прирости теличок в перші 6 місяців життя коливаються в межах від 690,0 до 813,3 г, у бугайців – від 880,0 до 1233,3 г. Абсолютне зростання теличок за період 6-18 місяців складає 269,0 кг із середнім приростом за день в кількості 736,9 г. Вік першого осіменіння телиць становить 17,6 місяців, коли жива маса їх сягає 451,2 кг. За штучного осіменіння з першого разу запліднюється 58,9 %. У первісток показники продуктивності досить високі: продуктивність – 5890,0 кг за лактацію, а вихід телят – 91,3 %. Відсоток жиру та білку в молоці складає 3,61 та 3,12 відповідно, а кількість отриманого молочного жиру та молочного білку – 212,6 та 183,7 кг. Таким чином, можна відмітити, що технологія вирощування молодняку в господарстві є ефективною, що підтверджує рівень рентабельності виробництва молока вирощеними первістками +9,4 %. Raising calves is a rather responsible and complex stage of the farm's work, since the main components of success are timely colostrum drinking, balanced feeding, proper conditions of detention, constant veterinary control and compliance with sanitary and hygienic requirements. Only under such conditions can healthy young animals be obtained, which will become the basis of a highly productive herd in the future. The work presents the technological features of raising calves on the farm and establishes their productive qualities in the future. Heifers and bulls weigh 28.6 and 31.2 kg at birth. The growth of heifers in the first 6 months of life ranges from 690.0 to 813.3 g, and bulls - from 880.0 to 1233.3 g. The absolute growth of heifers for the period of 6-18 months is 269.0 kg with an average daily gain of 736.9 g. The age of the first insemination of heifers is 17.6 months, when their live weight reaches 451.2 kg. With artificial insemination, 58.9% are fertilized from the first time. The productivity indicators of first-born heifers are quite high: productivity is 5890.0 kg per lactation, and the yield of calves is 91.3%. The percentage of fat and protein in milk is 3.61 and 3.12, respectively, and the amount of milk fat and milk protein obtained is 212.6 and 183.7 kg. Thus, it can be noted that the technology of growing young animals on the farm is effective, which confirms the level of profitability of milk production by first-born heifers +9.4%.
Tekhnolohichni osoblyvosti vyroshchuvannia teliat u fermerskomu hospodarstvi «Lion» Kam´ianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: телята; calves; молодняк; young animals; жива маса; live weight; продуктивність; productivity; первістки; firstborns; ефективність вирощування; breeding efficiency