Оцінка ступеня тяжкості ендокардіозу мітрального клапану (стадія В2) у собак за комплексом функціональних методів діагностики та визначенням рівня альдостерону у крові в умовах ветеринарної клініки «На Рабочей» фізичної особи підприємця Кацюк В.І. місто Дніпро - Кацюк, В. І.; Katsiuk, V. I . (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
В умовах ветеринарної клініки було проведено дослідження оцінки ступеня тяжкості захворювання та рівень активації ренін-ангіотензин-альдостеронової системи (РААС) у собак з ендокардіозом мітрального клапана (ЕМК) на стадії В2, використовуючи додаткове визначення концентрації альдостерону в сироватці крові. Встановлено, що ЕМК на стадії В2 супроводжується активацією РААС, що проявляється підвищенням вмісту альдостерону в сироватці досліджуваних собак. Також виявлена залежність рівня альдостерону в крові від розміру лівого передсердя, нормалізованого кінцевого діастолічного розміру лівого шлуночка, пікової швидкості Е хвилі мітрального клапана та систолічного артеріального тиску. Враховуючи результати дослідження, можна рекомендувати додаткове визначення вмісту альдостерону в сироватці крові собак з ендокардіозом мітрального клапана на стадії В2. The investigation in order to estimate the severity of the disease and the level of activation of the renin-angiotensin-aldosterone system (RAAS) of dogs with myxomatous mitral valve disease (MMVD) with stage B2 was carried out in the veterinary clinic, using additional evaluation of serum aldosterone concentration. It was figured out that MMVD stage B2 is accompanied by activation of RAAS, which is manifested by a growth of serum aldosterone concentration of the studied dogs. In addition it was detected the dependence of aldosterone level in the blood on the size of the left atrium (LA:Ao), normalized left ventricular internal diameter in diastole (LVIDDN), the peak E wave velocity of the mitral valve and systolic blood pressure. Taking into consideration the results of the study, it is possible to recommend additional determination of aldosterone in the serum of dogs with myxomatous mitral valve disease stage B2.
The severity of dog's myxomatous mitral valve disease (stage B2) estimation by a set of functional diagnostic methods and determination of blood aldosterone level performed in the veterinary clinic "На Рабочей" of private entrepreneur Katsiuk V.I. in Dnipro
Keywords: альдостерон; aldosterone; собака; canine; такса; dachshund; серце; heart; ендокардіоз мітрального клапана; myxomatous mitral valve disease; ренін-ангіотензин-альдостеронова система; renin-angiotensin-aldosterone system