Морфофізіологічна характеристика плітки звичайної Rutilus rutilus та окуня річкового Perca fluviatilis у штучній водоймі-кар’єрі міста Дніпро - Хавтуріна, Б. С.; Khavturina, B. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню морфофізіологічних особливостей плітки звичайної (Rutilus rutilus) та окуня річкового (Perca fluviatilis) у штучній водоймі-кар’єрі міста Дніпро. Досліджено морфофізіологічні особливості двох видів риб, плітки звичайної (Rutilus rutilus) та окуня звичайного (Perca fluviatilis), які населяють штучний кар’єр який розташований на території житлового масиву Червоний Камінь м. Дніпро. Актуальність дослідження обумовлена збільшенням антропогенного навантаження на водні ресурси, зокрема у промислово розвинених регіонах України, де якість води безпосередньо впливає на стан місцевих екосистем, здоров’я населення та можливості рекреаційного використання водойм. Використано комплексні аналізи морфологічних та фізіологічних параметрів цих видів риб, включаючи розміри тіла, структуру харчових органів, темп росту, розмірно-вікову мінливість та статевий диморфізм. Встановлено, що плітка звичайна та окунь звичайний виявили певні адаптації до умов нижньої частини Київського водосховища, в тому числі зміни в розмірах та структурі тіла. У ході дослідження проведено вимірювання морфологічних параметрів (довжина, маса тіла) та проаналізовано вплив якості води (температура, pH, вміст кисню) на фізіологічний стан риб. Отримані результати свідчать про специфічні адаптаційні стратегії плітки та окуня до умов кар’єру, включаючи зміни у морфології та фізіологічних реакціях. Зроблено висновок, що популяції цих видів демонструють різницю в динаміці росту та статевому диморфізмі, що свідчить про їхню різну стратегію пристосування до середовища. Практичне значення роботи полягає у розробці рекомендацій для оптимізації рибогосподарського використання штучних водойм, що сприяє сталому розвитку аквакультури. Робота виконана на основі польових і лабораторних досліджень, із застосуванням сучасних методів статистичного аналізу. Кваліфікаційна робота бакалавра містить 57 сторінок, 7 таблиць, 11 рисунків, список використаних джерел із 50 найменувань. Об'єктом дослідження є водні ресурси кар’єру в межах ж/м Червоний Камінь. Предметом дослідження виступають фізико-хімічні властивості води (каламутність, водневий показник) та їхній вплив на екологічний стан водойм. Qualification work is devoted to the study of the morphophysiological features of the common gossip (rutilus rutilus) and the perch (perca fluviatilis) in the artificial reservoir-career of the city of Dnipro. The morphophysiological features of two species of fish, rutilus rutilus and the permanent perch (Perca fluviatilis), which inhabit an artificial quarry, which is located on the territory of the residential area of Dnipro, were investigated. The relevance of the study is due to an increase in anthropogenic load on water resources, in particular in industrialized regions of Ukraine, where water quality directly affects the condition of local ecosystems, the health of the population and the possibility of recreational use of reservoirs. Complex analyzes of morphological and physiological parameters of these fish species, including body size, structure of food organs, growth rate, size-age variability and sexual dimorphism were used. It is established that ordinary gossip and perch ordinary found certain adaptations to the conditions of the lower part of the Kiev reservoir, including changes in the size and structure of the body. During the study, measuring morphological parameters (length, body weight) and the effect of water quality (temperature, pH, oxygen content) on the physiological state of fish was analyzed. The results indicate specific adaptive strategies for gossip and perch to career conditions, including changes in morphology and physiological reactions. It is concluded that the populations of these species demonstrate the difference in the dynamics of growth and sexual dimorphism, which indicates their different strategy of adaptation to the environment. The practical importance of work is to develop recommendations for optimizing fishery use of artificial reservoirs, which contributes to the sustainable development of aquaculture. The work is done on the basis of field and laboratory tests, using modern methods of statistical analysis. Bachelor's qualification contains 57 pages, 7 tables, 11 drawings, a list of sources used from 50 names. The object of study is water career resources within the Red Stone Red Stone. The subject of the study are the physicochemical properties of water (turbidity, hydrogen indicator) and their impact on the ecological state of reservoirs.
Morfofiziolohichna kharakterystyka plitky zvychainoi Rutilus rutilus ta okunia richkovoho Perca fluviatilis u shtuchnii vodoimi-karieri mista Dnipro
Keywords: аквакультура; aquaculture; плітка звичайна; common gossip; окунь річковий; river perch; штучна водойма; artificial reservoir; морфофізіологічні характеристики; morphophysiological characteristics; адаптація; adaptation; екологічні фактори; environmental factors