Вивчення пастерелоносійства серед мишовидних гризунів - Сюсюк, В. В.; Siusiuk, V. V.; Бібен, Іван Андрійович; Biben, I.; Biben, I. A.; Biben, Ivan (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У дослідженні вивчено поширення пастерелоносійства серед мишовидних гризунів інфекційного віварію. Виділено культури P. multocida різних сероварів та інші умовно-патогенні мікроорганізми, що підтверджує роль гризунів як резервуара інфекційних агентів і потенційного джерела зараження тварин і людей. Отримані результати обґрунтовують необхідність постійного біомоніторингу мікробіологічного статусу популяцій гризунів. U doslidzhenni vyvcheno poshyrennia pasterelonosiistva sered myshovydnykh hryzuniv infektsiinoho vivariiu. Vydileno kultury P. multocida riznykh serovariv ta inshi umovno-patohenni mikroorhanizmy, shcho pidtverdzhuie rol hryzuniv yak rezervuara infektsiinykh ahentiv i potentsiinoho dzherela zarazhennia tvaryn i liudei. Otrymani rezultaty obgruntovuiut neobkhidnist postiinoho biomonitorynhu mikrobiolohichnoho statusu populiatsii hryzuniv.
Vyvchennia pasterelonosiistva sered myshovydnykh hryzuniv
Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135
Keywords: пастерельоз; pastereloz; мишовидні гризуни; myshovydni hryzuny; бактеріоносійство; bakterionosiistvo