Екологічні ризики зниження секвестрації вуглецю в ґрунтах зони Північного Степу України - Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, A. S.; Kobets, A.; Kobets, Anatoly Stepanovich; Kobets, Anatoly S.; Сobets’, Anatoliy S.; Kobec, A. S.; Харитонов, Микола Миколайович; Haritonov, Mikola; Грицан, Юрій Іванович; Grican, Yu.; Катан, Людмила Іванівна; et al. (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2015)
Екологічні ризики зниження секвестрації вуглецю в ґрунтах зони Північного Степу України. Менший вміст гумусу на орних схилах обумовлений умовами фо-рмування ґрунтів, впливом проце-сів ерозії і антропогенних факто-рів. Значний вплив на генезис на схилових ґрунтах цілинної балки чинить рослинність, яка веде “пе-рекачку” головних біофільних і інших поглинених елементів. Її масштаби залежать від інтенсив-ності і ємності біологічного кру-гообігу, характеру локалізації ак-тивних вбирних коренів в ґрунті і локалізації опаду відмираючих рослин. Порівняння запасів гумусу на цілинних ґрунтах з запасами на оранці свідчить про інтенсивну дегуміфікацію в умовах оранки. В зв’язку з відчуженням біомаси з врожаєм, а також внаслідок малої долі багаторічних трав у сівозмі-нах характер біологічного кругоо-бігу речовин на оранці призводить до некомпенсованого стану ґуму-сового режиму. Smaller content of humus in arable slopes caused with the conditions of formation of soils, the influence of erosion and anthropogenic factors. A significant influence on the eroded soil genesis of the virgin ravine has vegetation that is “pumping” the main biological and absorbed other elements. Its rate depends on the intensity and capacity of the biologi-cal cycle, the nature of the localiza-tion of active accumulative roots in the soil and the localization of the litter dying plants. Comparison of humus reserves in virgin lands from stockpiles plowing indicates inten-sive humus formation in terms of plowing. In connection with the dis-posal of the biomass harvest, and also in consequence of a small pro-portion of perennial grasses in crop rotation is the nature of the biologi-cal cycle of substances on plowing leads to uncompensated state humus regime.
Environmental risks reducing carbon sequestration in soil zone northern steppes Ukraine.
Keywords: ландшафт; landscape; схили; slopes; ерозія; erosion; ґрунти; soil; обробіток; till-age; дегуміфікація; humus destroying