Вплив живлення риб на якість рибопродукції в умовах забруднення водного середовища хімічними речовинами - Булейко, Алла Андріївна; Buleyko, A. A.; Buleyko, Alla; Buleyko, А.; Buleiko, Alla (ДНУ ім. О. Гончара, 2025)
В умовах забруднення водного середовища хімічними речовинами порушуються умови життєдіяльності риб, що впливає на якість рибної продукції. Розробка методів покращення харчових властивостей риби є важливою в галузі науки, яка інтегрує біологію риб, вивчення харчування та раціональне управління рибними ресурсами, екологічну стійкість тощо. В останні роки було проведено значну кількість досліджень, спрямованих на вивчення впливу харчування риб на якість рибної продукції в умовах забруднення водного середовища хімічними речовинами в сучасних умовах. Аналізуючи дані, було виявлено, що якість харчування залежить від якості та складу води, що впливає на ріст, розвиток та здоров'я риб. Розгляд використання та вивчення впливу харчування риб, а також потреби в поживних речовинах, таких як білки, жири, вітаміни та мінерали, може покращити якість рибної продукції. Особлива увага приділяється ролі білків у метаболізмі риб на прикладі коропа ( Cyprinus carpio L.), росту та розвитку, а також адаптації до цікавих досліджень складу тканинних білків коропа під час кадмієвої та свинцевої інтоксикації. В експерименті використовували дворічного коропа ( Cyprinus carpio L.), який є поширеним об'єктом ставкового культури в Україні. Дворічних коропів виловлювали в нижній частині Дніпровського водосховища та переносили до лабораторії. Після цього їх поміщали в акваріуми для подальших наукових спостережень та досліджень. Ретельний аналіз показує, що врахування впливу токсичних речовин на харчування риб є важливим для забезпечення їхнього здоров'я та оптимального рибопродуктивності. Розробка нових стратегій годівлі та використання спеціальних добавок стає ключовим аспектом не лише для покращення якості продукції, але й для забезпечення дотримання стандартів безпеки та екологічної стійкості в аквакультурі та рибному господарстві. Реакція білкового обміну у риб на токсичні ефекти вивчена недостатньо. Тому дослідження характеру змін показників білкового обміну під впливом важких металів є дуже актуальними для прогнозування наслідків забруднення важкими металами водних екосистем, а також для ранньої діагностики та ефективних заходів охорони навколишнього середовища в рибних ставках. In conditions of pollution of the aquatic environment with chemicals, the living conditions of fish are disrupted, which affects the quality of fish products. Developing methods to improve the nutritional properties of fish is important in the field of science that integrates fish biology, the study of nutrition and rational management of fish resources, environmental sustainability, etc. In recent years, a significant amount of research has been conducted to investigate the impact of fish nutrition on the quality of fish products in conditions of pollution of the aquatic environment with chemicals in today's conditions. Analyzing the data, it was found that the quality of nutrition depends on the quality and composition of water, which affects the growth, development and health of fish. Considering the use and study of the impact of fish nutrition, as well as the need for nutrients such as proteins, fats, vitamins and minerals, can improve the quality of fish products. Special attention is paid to the role of proteins in fish metabolism using the example of carp (Cyprinus carpio L.), growth and development, as well as adaptation to interesting studies of the composition of tissue proteins of carp during cadmium and lead intoxication. The experiment used two-year-old carp (Cyprinus carpio L.), which is a widespread object of pond culture in Ukraine. Two-year-old carp were caught in the lower section of the Dnieper Reservoir and transferred to the laboratory. After that, they were placed in aquariums for further scientific observations and research. A thorough analysis indicates that considering the impact of toxic substances on fish nutrition is essential to ensure their health and optimal fish production. The development of new feeding strategies and the use of special additives is becoming a key aspect not only to improve product quality, but also to ensure compliance with safety standards and environmental sustainability in the aquaculture and fisheries industry. The reaction of protein metabolism in fish to toxic effects is not sufficiently studied. Therefore, studies of the nature of changes in protein metabolism indicators under the influence of heavy metals are very relevant for predicting the consequences of heavy metal pollution of aquatic ecosystems, as well as for early diagnosis and effective environmental protection measures in fish ponds.
Influence of fish nutrition on the quality of fish production in conditions of pollution of the aquatic environment with chemical substances
Булейко Алла Андріївна http://orcid.org/0000-0002-1476-7232
Keywords: використання та дослідження; use and research; хімічні речовини; chemicals; водне середовище; aquatic environment; екологічна стійкість; ecological sustainability; кадмій; cadmium; свинець; lead; водні ресурси; water resources