Пристосування сортів пшениці м’якої озимої французької селекції до умов Північного Степу України - Бондаренко М. К., Bondarenko M.; Назаренко М. М., Nazarenko M. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Проблеми адаптаційної здатності сучасного сортового матеріалу, зокрема межі його реалізації в урожайності та якості зерна, комплексна оцінка особливостей вирощування генотипів західноєвропейського екотипу, його відмінність від місцевих сортових типів, належать до пріоритетних завданнь при вивченні можливостей як прямого, так і опосередкованого використання біорізноманіття зернових культур для постійного розвитку аграрного сектору виробництва. Представлено результати вивчення продуктивності зерна, структури врожайності та якості зерна сортів селекції INRA (Клермон-Ферран, Франція) в умовах Північного Степу України; проведено відповідні фенотипові спостереження щодо можливості їх використання для селекційного процесу та у виробництві зерна в умовах регіону порівняно зі стандартом зони сортом Подолянка та місцевим сортом Комерційний. Метою дослідження було описати фенотипову мінливість сортів пшениці озимої в умовах регіону, проаналізувати відмінності в рості та розвитку, формуванні врожайності та якості зерна. Експерименти проводили на дослідному полі Навчально-наукового центру Дніпровського державного аграрно-економічного університету, повторність дослідів – трикратна, схема розміщення рендомізована. Реєстрували дані фенологічних спостережень за ростом та розвитком рослин пшениці озимої, відмінності в настанні окремих фаз розвитку, вели постійний облік урожайності, оцінювали основні параметри її структури (висоту рослини, кількість зерен від головного колоса, масу зерна від основного колоска, масу зерна від рослини, масу тисячі зерен). Якість зерна використовували для оцінки вмісту білка, глютенінів та гліадинів. Встановлено, що всі сорти зарубіжної селекції належать до пізньої групи за стиглістю та короткостеблових форм. Визначено, що переважна більшість з них більш врожайна, ніж стандарт. Переважаючі характеристики сортів французької селекції: коротке стебло (60–80 см), менші маса зерна з рослини (3,2–3,9 г) та маса тисячі зерен (32–40 г) за одним винятком для останніх двох параметрів. Виявлено, що більшість зразків, крім двох, поступаються вітчизняним сортам за якістю зерна; ключовою проблемою був і вміст фракції глютеніну. Визначено декілька сортів, використання яких для виробництва та вдосконалення сортів доцільно завдяки вищій врожайності або вищій якості зерна цих зразків. Problems of adaptive ability of modern varietal material and limits of its realization in grain yield and quality, complex estimation of peculiarities of cultivation of genotypes of Western European ecotype and its difference from local variety types is a priority task in studying possibilities of both direct and indirect use of biodiversity of cereals for continuous development of the agricultural sector of production. The results of the study of grain productivity, yield structure and grain quality of INRA breeding varieties (Clermont-Ferrand, France) under the conditions of the North Steppe of Ukraine are presented, the possibilities of their use for the breeding process and in grain production of the region are compared. to the standard of the zone (variety Podolyanka) and local variety (variety Commercial), appropriate phenotypic observations were made. The objective of the study was to describe the phenotypic variability of winter wheat varieties in the region, to analyze the differences in growth and development, the formation of yield and grain quality. The experiments were performed in the experimental field of the Education and Research Center of the Dnipro State Agrarian University, the replication was three times, the placement scheme was randomized. Phenological observations of growth and development of winter wheat plants, differences in the onset of individual phases of development, continuous accounting of yield, assessment of the main parameters of its structure (plant height, number of grains from the main spike, weight of grain from the main spike, grain weight from the plant, weight of thousand grains). The grain quality was used to evaluate the content of protein, glutenins, and gliadins. It is established that all samples of foreign breeding belong to the late groups by maturity and short-stem form. It was found that the vast majority of them yield higher than the standard. The predominant characteristics of varieties of French breeding: short stem (60–80 cm), lower grain weight from the plant (3.2–3.9 g) and weight of a thousand grains (32–40 g) with one exception for the last two parameters. It was found that most of the samples, except for two, are inferior to domestic varieties in grain quality, the key problem was also the content of the glutenin fraction. Several varieties have been identified, the use of which for the production and improvement of varieties is expedient due to higher yields or higher grain quality of these samples.
French Breeding Wheat Varieties Adaptabiliy for the Ukrainian North Steppe Conditions
Keywords: пшениця озима; winter wheat; сорти; variety; врожайність; yield; якість зерна; grain quality