Особливості вирощування соняшника іноземної селекції в умовах Луганської області - Маслійов, Сергій Володимирович; Masliyov, Sergiy; Степанов, В.В.; Stepanov, V.; Ярчук Ігор Іванович; Yarchuk, Igor (Полтавська державна аграрна академія, 2018)
Наведено характеристику іноземних гібридів соняшника, найбільш поширених у Степовій зоні України. Проведено пошук найбільш продуктивних гібридів соняшника для вирощування в умовах Луганської області, які мають велику пристосованість до умов недостатнього зволоження та великого забруднення полів вовчком соняшниковим. Викладено оптимальну технологію вирощування іноземних гібридів соняшника для отримання високого врожаю. Надано рекомендації щодо обробки ґрунту, застосування мінеральних добрив, термінів сівби, норми висіву, догляду за посівами. Також описано основні заходи з догляду за посівами та боротьби з бур’янами. Наведені гібриди стійкі до зниження урожайності від нових рас вовчка й толерантні до фомопсису, білої гнилі кошику, білої гнилі стебла, стійкі до несправжньої борошнистої роси. Надано перспективний перелік іноземних гібридів, здатних за однакових умов вирощування давати високий урожай соняшника.The characteristics of foreign sunflower hybrids, which are most common in the Steppe zone of Ukraine, are given. A search for the most productive sunflower hybrids for growing in Luhansk region, which are highly adaptable to the conditions of insufficient moistening and large contamination of the fields by a sunflower broomrape, has been conducted.
Features of growing sunflower of foreign selection in the Luhansk region
Keywords: соняшник; sunflower; гібрид; hybrid; продуктивність; productivity; пристосованість; adaptability; забруднення; pollution; вовчок соняшниковий; Orobanche cumanа