Особливості поживної цінності та елементного складу крупи рисової в умовах науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК Дніпровського ДАЕУ - Шевченко, А. А.; Shevchenko, A. A. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
В роботі показано, що всі зразки крупи за органолептичними показниками відповідали вимогам ДСТУ 7699:2015, тоді як крупа рисова кругла (Україна) за вмістом вологи мала невідповідність. За вмістом жиру усі крупи не відрізнялися, рівень білка був вищим у рисі пропареному (Індія) і довгому (Пакистан). Рівень клітковини та золи мали низькі значення. Нижчий вміст золи в крупі довгого рису з вищим рівнем Фосфору і Магнію виявлено в зразках крупи рису круглого (Україна) і пропареного (Індія). Всі зразки відповідали вимогам за рівнем важких металів. Рисова крупа містить відносно високий вміст Купруму та Мангану, тоді як споживання 100 г крупи не забезпечує харчові потреби в Кальції та Ферумі навіть на 1%. It is shown in this work that all samples of rice groats by organoleptic parameters met the requirements of DSTU 7699: 2015, while round rice groats (Ukraine) had a discrepancy in terms of moisture content. Fat content in all samples did not differ, the protein level was higher in steamed rice (India) and long (Pakistan). Fiber and ash levels were low. Lower ash content in long rice cereals with higher levels of Phosphorus and Magnesium was found in samples of round rice cereals (Ukraine) and steamed (India). All samples met the requirements for the level of heavy metals. Rice groats contain a relatively high content of Copper and Manganese, while the consumption of 100 g of groats does not meet the human nutritional needs of Calcium and Iron even by 1%.
Osoblyvosti pozhyvnoi tsinnosti ta elementnoho skladu krupy rysovoi v umovakh naukovo-doslidnoho tsentru biobezpeky ta ekolohichnoho kontroliu resursiv APK Dniprovskoho DAEU
Keywords: важкі метали; heavy metals; крупа; groats; рис; rice; поживність; nutritional value; мінеральні речовини; mineral elements