Лабораторна діагностика ефективності застосування препаратів регідраційної терапії при діареях у цуценят в умовах клініки ветеринарної медицини «Акела» міста Дніпро - Лагунова, К. В.; Lagunova, K. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Метою роботи було оцінити ефективність лабораторних методів контролю за лікуванням діареї у цуценят за допомогою дієтотерапія та засобів регідраційної терапії. За результатами роботи можна зробити висновок, що найбільш доцільно використовувати такі лабораторні показники для оцінки виразності впливу діареї на цуценят, які дозволяють оцінити ступінь зневоднення та необхідність застосування інфузії - рН, питома вага, жовчні пігменти у сечі, кількість еритроцитів, вміст гемоглобіну та гематокрит у крові, вміст жовчних пігментів (стеркобіліногену), неперетравленого крохмалю та нейтрального жиру у фекаліях. Ефективність лікування значно зростає при залученні інфузійної терапії з подальшим використанням спеціальної дієти. Metoiu roboty bulo otsinyty efektyvnist laboratornykh metodiv kontroliu za likuvanniam diarei u tsutseniat za dopomohoiu diietoterapiia ta zasobiv rehidratsiinoi terapii. Za rezultatamy roboty mozhna zrobyty vysnovok, shcho naibilsh dotsilno vykorystovuvaty taki laboratorni pokaznyky dlia otsinky vyraznosti vplyvu diarei na tsutseniat, yaki dozvoliaiut otsinyty stupin znevodnennia ta neobkhidnist zastosuvannia infuzii - rN, pytoma vaha, zhovchni pihmenty u sechi, kilkist erytrotsytiv, vmist hemohlobinu ta hematokryt u krovi, vmist zhovchnykh pihmentiv (sterkobilinohenu), neperetravlenoho krokhmaliu ta neitralnoho zhyru u fekaliiakh. Efektyvnist likuvannia znachno zrostaie pry zaluchenni infuziinoi terapii z podalshym vykorystanniam spetsialnoi diiety.
Laboratory diagnostics of the effectiveness of the use of rehydration therapy drugs for diarrhea in puppies in the conditions clinic of veterinary medicine Akela clinic in Dnipro
Keywords: регідраційна терапія; rehydration therapy; цуценята; puppies; діарея; diarrhea; гастроентерит; gastroenteritis; дієтотерапія; diet therapy