Мінливість кількісних ознак та їх використання в селекції пшениці м'якої озимої в умовах північної підзони Степу України - Ковальов, Станіслав Русланович; Kovalov, Stanislav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
В роботі висвітлено теоретичне узагальнення матеріалу досліджень, наведено вирішення наукового завдання з встановлення характеру особливостей прояву та мінливості кількісних ознак сортів пшениці м’якої озимої за елементами структури урожайності в залежності від генотипу, умов середовища та фонів вирощування. Результати отримані шляхом комплексного застосування селекційних і математично–статистичних методів для виявлення на основі цього розбіжностей та відмінностей за особливостями прояву окремих ознак, так і їх комплексом, урожайності, тривалості міжфазних періодів та вегетації, силу взаємозв’язків ознак рослин за різних умов середовища, фонів вирощування, встановлення характеру успадкування та прояву ознак продуктивності в гібридах першого покоління (F1). Вперше виявлено особливості мінливості за контрастних умов середовища північної підзони Степу України в 2022–2025 рр. у зразків пшениці м’якої озимої різновидностей Lutescens Al. та Erythrospermum Körn. Степового, Лісостепового та Західноєвропейських екотипів. V roboti vysvitleno teoretychne uzahalnennia materialu doslidzhen, navedeno vyrishennia naukovoho zavdannia z vstanovlennia kharakteru osoblyvostei proiavu ta minlyvosti kilkisnykh oznak sortiv pshenytsi miakoi ozymoi za elementamy struktury urozhainosti v zalezhnosti vid henotypu, umov seredovyshcha ta foniv vyroshchuvannia. Rezultaty otrymani shliakhom kompleksnoho zastosuvannia selektsiinykh i matematychno–statystychnykh metodiv dlia vyiavlennia na osnovi tsoho rozbizhnostei ta vidminnostei za osoblyvostiamy proiavu okremykh oznak, tak i yikh kompleksom, urozhainosti, tryvalosti mizhfaznykh periodiv ta vehetatsii, sylu vzaiemozviazkiv oznak roslyn za riznykh umov seredovyshcha, foniv vyroshchuvannia, vstanovlennia kharakteru uspadkuvannia ta proiavu oznak produktyvnosti v hibrydakh pershoho pokolinnia (F1). Vpershe vyiavleno osoblyvosti minlyvosti za kontrastnykh umov seredovyshcha pivnichnoi pidzony Stepu Ukrainy v 2022–2025 rr. u zrazkiv pshenytsi miakoi ozymoi riznovydnostei Lutescens Al. ta Erythrospermum Körn. Stepovoho, Lisostepovoho ta Zakhidnoievropeiskykh ekotypiv.
Minlyvist kilkisnykh oznak ta yikh vykorystannia v selektsii pshenytsi miakoi ozymoi v umovakh pivnichnoi pidzony Stepu Ukrainy
Keywords: пшениця м’яка озима (Triticum aestivum L.); pshenytsia miaka ozyma (Triticum aestivum L.); селекція; selektsiia; зразки; zrazky; гібрид першого покоління (F1); hibryd pershoho pokolinnia (F1); ознаки продуктивності; oznaky produktyvnosti; мінливість; minlyvist; ступінь фенотипового домінування; stupin fenotypovoho dominuvannia; урожайність; urozhainist; адаптивність; adaptyvnist; стабільність; stabilnist; селекційна цінність; selektsiina tsinnist; добір вихідного матеріалу; dobir vykhidnoho materialu; диференціююча здатність середовища; dyferentsiiuiucha zdatnist seredovyshcha; тривалість міжфазних періодів; tryvalist mizhfaznykh periodiv