Вплив попередників на ріст, розвиток та урожайність пшениці озимої в умовах Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва НААН України - Лащенков, Олег Миколайович; Lashchenkov, Oleh Mykolaiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Пшениця озима (Triticum aestivum L.) є базовою зерновою культурою України та ключовою складовою продовольчої безпеки, а в умовах Степу її вирощування має особливе значення через високі ризики погодної мінливості та дефіциту ґрунтової вологи. Для Північного Степу визначальними чинниками формування врожаю є нестійке зволоження, часті повітряно-ґрунтові посухи, різкі коливання температур у період перезимівлі, а також напружений фітосанітарний фон. За таких умов технологічне рішення щодо попередника фактично задає стартовий агрофон (запаси продуктивної вологи, забезпеченість азотом, рівень забур’яненості, ризик розвитку хвороб і особливості обробітку ґрунту), тоді як сорт визначає ступінь реалізації потенціалу врожайності, пластичність до стресів і стабільність продуктивності. Pshenytsia ozyma (Triticum aestivum L.) ye bazovoiu zernovoiu kulturoiu Ukrainy ta kliuchovoiu skladovoiu prodovolchoi bezpeky, a v umovakh Stepu yii vyroshchuvannia maie osoblyve znachennia cherez vysoki ryzyky pohodnoi minlyvosti ta defitsytu gruntovoi volohy. Dlia Pivnichnoho Stepu vyznachalnymy chynnykamy formuvannia vrozhaiu ye nestiike zvolozhennia, chasti povitriano-gruntovi posukhy, rizki kolyvannia temperatur u period perezymivli, a takozh napruzhenyi fitosanitarnyi fon. Za takykh umov tekhnolohichne rishennia shchodo poperednyka faktychno zadaie startovyi ahrofon (zapasy produktyvnoi volohy, zabezpechenist azotom, riven zaburianenosti, ryzyk rozvytku khvorob i osoblyvosti obrobitku gruntu), todi yak sort vyznachaie stupin realizatsii potentsialu vrozhainosti, plastychnist do stresiv i stabilnist produktyvnosti.
Vplyv poperednykiv na rist, rozvytok ta urozhainist pshenytsi ozymoi v umovakh Dnipropetrovskoi doslidnoi stantsii Instytutu ovochivnytstva i bashtannytstva NAAN Ukrainy
Keywords: пшениця озима; pshenytsia ozyma; попередник; poperednyk; сорт; sort; зерно; zerno; ґрунт; grunt