Біорізноманіття та перспективи реконструкції зелених насаджень дошкільних навчальних закладів м. Дніпро - Білова, Поліна Геннадіївна; Bilova, Polina Hennadiivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета роботи: за результатами інвентаризації провести аналіз біорізноманіття дендрофлори і квітково-декоративних трав’янистих рослин, дослідити кількісний склад, життєві форми, географічне походження деревних рослин, визначити їх життєвий стан, надати рекомендації щодо оптимізації асортименту деревних рослин для озеленення дитячих дошкільних закладів Індустріального району міста Дніпро. За результатами інвентаризації деревно-чагарникових насаджень території Індустріального району міста Дніпро КЗО ДНЗ № 169, КЗО ДНЗ № 366, КЗО ДНЗ № 259 проведений аналіз видового складу, життєвого стану, співвідношення біоморф, таксономічної структури та географічного походження деревних рослин, проаналізоване квіткове оформлення територій навчальних закладів. Дендрофлора насаджень представлена 41 видом, що належать до 33 родів, 20 родин, 2 класів, 2 відділів. Переважною кількістю видів представлена родина Rosaceae (15 видів). В кількісному співвідношенні і таксономічному аспекті серед біоморф дендрофлори дошкільних навчальних закладів переважають дерева. Meta roboty: za rezultatamy inventaryzatsii provesty analiz bioriznomanittia dendroflory i kvitkovo-dekoratyvnykh travianystykh roslyn, doslidyty kilkisnyi sklad, zhyttievi formy, heohrafichne pokhodzhennia derevnykh roslyn, vyznachyty yikh zhyttievyi stan, nadaty rekomendatsii shchodo optymizatsii asortymentu derevnykh roslyn dlia ozelenennia dytiachykh doshkilnykh zakladiv Industrialnoho raionu mista Dnipro. Za rezultatamy inventaryzatsii derevno-chaharnykovykh nasadzhen terytorii Industrialnoho raionu mista Dnipro KZO DNZ № 169, KZO DNZ № 366, KZO DNZ № 259 provedenyi analiz vydovoho skladu, zhyttievoho stanu, spivvidnoshennia biomorf, taksonomichnoi struktury ta heohrafichnoho pokhodzhennia derevnykh roslyn, proanalizovane kvitkove oformlennia terytorii navchalnykh zakladiv. Dendroflora nasadzhen predstavlena 41 vydom, shcho nalezhat do 33 rodiv, 20 rodyn, 2 klasiv, 2 viddiliv. Perevazhnoiu kilkistiu vydiv predstavlena rodyna Rosaceae (15 vydiv). V kilkisnomu spivvidnoshenni i taksonomichnomu aspekti sered biomorf dendroflory doshkilnykh navchalnykh zakladiv perevazhaiut dereva.
Bioriznomanittia ta perspektyvy rekonstruktsii zelenykh nasadzhen doshkilnykh navchalnykh zakladiv m. Dnipro
Keywords: життєвий стан; zhyttievyi stan; озеленення дошкільних навчальних закладів; ozelenennia doshkilnykh navchalnykh zakladiv; інвентаризація; inventaryzatsiia; дендрофлора; dendroflora; квіткове оформлення; kvitkove oformlennia; біоморфи; biomorfy; видовий склад; vydovyi sklad