Показання до кесеревого розтину у самиць м’ясоїдних в умовах ветеринарного кабінету ПП Бойко О. Л. міста Дніпро - Ізотова, Т. В.; Izotova, T. V.; Юрчик, Світлана Володимирівна; Yurchik, Svitlana; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna (Тернопільська державна сільськогосподарська дослідна станція, 2017)
Дистоція – ускладнення родів або нездатність до вигнання плодів через родовий канал самки. Дистоція є розповсюдженою проблемою і зустрічається як у сук, так і кішок. В середньому дистоції у собак складають приблизно 5% випадків, але може спостерігатися і до 100% у деяких порід собак, особливо ця тенденція стосується собак ахондропластичного типу та тих, що мають великий розмір голови – брахеоцефали. Дистоція у кішок частіше зустрічається у чистопорідних тварин, аніж у метисів. У доліхоцефалічних порід (сіамська, корніш-рекс) дистоція спостерігається у 10% випадків, у брахеоцефалічних (персидська, британська короткошерста, девон рекс) – біля 7%, у мезоцефалічних (метиси, абіссинська, бірманська та менська) – біля 2%. Мета досліджень полягала у проведенні аналізу та систематизації даних щодо патологій, які призводили до виконання операції кесарів розтин у кішок та сук різних порід.
Indications for caesarean section in female carnivores in the veterinary office of PE Boyko O.L., Dnipro
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: кесарів розтин; caesarean section; собаки; dogs; дистоція; dystocia; ускладнення родів; complications of delivery