Прогноз терміну служби і ресурсу в'язко- пружних матеріалів при цикличному навантаженні - Толстенко, Олександр Васильович; Tolstenko, Аleкsandr (European Open Science Space, 2025)
Метод розрахунку терміну служби і ресурсу в'язко-пружних елементів дозволяє включати такі ефекти, як старіння. Зазначені ефекти, і передусім старіння, необхідні, оскільки впливають на механізм руйнування еластомерних конструкцій. Приведений алгоритм розрахунку може використовуватися для прогнозування довговічності в'язко-пружних елементів систем. Придатний він і для прогнозування довговічності елементів, у яких старіння відіграє переважну роль, а відмова не передбачає порушення цілісності геометричної форми. Metod rozrakhunku terminu sluzhby i resursu viazko-pruzhnykh elementiv dozvoliaie vkliuchaty taki efekty, yak starinnia. Zaznacheni efekty, i peredusim starinnia, neobkhidni, oskilky vplyvaiut na mekhanizm ruinuvannia elastomernykh konstruktsii. Pryvedenyi alhorytm rozrakhunku mozhe vykorystovuvatysia dlia prohnozuvannia dovhovichnosti viazko-pruzhnykh elementiv system. Prydatnyi vin i dlia prohnozuvannia dovhovichnosti elementiv, u yakykh starinnia vidihraie perevazhnu rol, a vidmova ne peredbachaie porushennia tsilisnosti heometrychnoi formy.
Prohnoz terminu sluzhby i resursu viazko- pruzhnykh materialiv pry tsyklychnomu navantazhenni
Keywords: в'язко-пружні матеріали; viazko-pruzhni materialy; циклічне навантаження; tsyklichne navantazhennia; механізм руйнування; mekhanizm ruinuvannia