Удосконалення обліку і контролю виробничих запасів в медичних закладах - Безродна, Ольга Григорівна; Bezrodna, Olha (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єкт дослідження – операції з наявності та руху виробничих запасів, що підлягають відображенню в системі обліку і контролю. Мета роботи - наукове обґрунтування теоретичних положень та розробка практичних рекомендацій з удосконалення обліку і контролю виробничих запасів в медичних закладах. Методи дослідження - системний підхід, логічний метод, узагальнення, інформаційне моделювання, алгоритмізація, опис, цільовий аналіз, порівняння. Розкрито економічну сутність виробничих запасів та визначено їх види в медичних закладах, проаналізовано особливості оцінки виробничих запасів в медичних закладах, проаналізовано нормативно-правове забезпечення обліку і контролю запасів в медичних установах. Досліджено фінансово-економічний стан діяльності КНП «Солонянська багатопрофільна лікарня», надано характеристику організації роботи бухгалтерської служби та оцінку базових засад облікової політики досліджуваного медичного закладу, досліджено стан первинного, синтетичного і аналітичного обліку виробничих запасів досліджуваного медичного закладу, виявлено напрямки удосконалення обліку виробничих запасів в медичному закладі. Проаналізовано теоретико-методичні аспекти контролю запасів в медичному закладі, досліджено стан контрольних заходів наявності, руху і використання запасів в досліджуваному медичному закладі, запропоновано шляхи удосконалення контролю виробничих запасів в медичному закладі. Результати впроваджено в діяльність КНП «Солонянська багатопрофільна лікарня» Солонянської селищної ради. Obiekt doslidzhennia – operatsii z naiavnosti ta rukhu vyrobnychykh zapasiv, shcho pidliahaiut vidobrazhenniu v systemi obliku i kontroliu. Meta roboty - naukove obgruntuvannia teoretychnykh polozhen ta rozrobka praktychnykh rekomendatsii z udoskonalennia obliku i kontroliu vyrobnychykh zapasiv v medychnykh zakladakh. Metody doslidzhennia - systemnyi pidkhid, lohichnyi metod, uzahalnennia, informatsiine modeliuvannia, alhorytmizatsiia, opys, tsilovyi analiz, porivniannia. Rozkryto ekonomichnu sutnist vyrobnychykh zapasiv ta vyznacheno yikh vydy v medychnykh zakladakh, proanalizovano osoblyvosti otsinky vyrobnychykh zapasiv v medychnykh zakladakh, proanalizovano normatyvno-pravove zabezpechennia obliku i kontroliu zapasiv v medychnykh ustanovakh. Doslidzheno finansovo-ekonomichnyi stan diialnosti KNP «Solonianska bahatoprofilna likarnia», nadano kharakterystyku orhanizatsii roboty bukhhalterskoi sluzhby ta otsinku bazovykh zasad oblikovoi polityky doslidzhuvanoho medychnoho zakladu, doslidzheno stan pervynnoho, syntetychnoho i analitychnoho obliku vyrobnychykh zapasiv doslidzhuvanoho medychnoho zakladu, vyiavleno napriamky udoskonalennia obliku vyrobnychykh zapasiv v medychnomu zakladi. Proanalizovano teoretyko-metodychni aspekty kontroliu zapasiv v medychnomu zakladi, doslidzheno stan kontrolnykh zakhodiv naiavnosti, rukhu i vykorystannia zapasiv v doslidzhuvanomu medychnomu zakladi, zaproponovano shliakhy udoskonalennia kontroliu vyrobnychykh zapasiv v medychnomu zakladi. Rezultaty vprovadzheno v diialnist KNP «Solonianska bahatoprofilna likarnia» Solonianskoi selyshchnoi rady.
Udoskonalennia obliku i kontroliu vyrobnychykh zapasiv v medychnykh zakladakh
Keywords: виробничі запаси; production inventory; медичний заклад; medical institution; облік; accounting; контроль; control; оцінка; evaluation; удосконалення; improvement