Роль трудового потенціалу в досягненні економічної безпеки аграрних підприємств - Вініченко, Ігор Іванович; Vinichenko, Ihor; Дідур, Катерина Миколаївна; Didur, Kateryna; Ткач, А. О.; Tkach, А. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2024)
В сучасному господарському середовищі, що визначається високою конкуренцією та постійними змінами, питання досягнення економічної безпеки підприємств стає особливо актуальним. Одним із визначальних чинників, щовпливає на життєздатність та стабільність будь якого підприємства, включаючи аграрні підприємства, є трудовийпотенціал. Трудовий потенціал є однією з ключових детермінант економічної стійкості та конкурентоспроможностіаграрних підприємств. Ефективне використання працівників, їхній розвиток та задоволення потреб стають стратеPгічно важливими факторами у забезпеченні сталого розвитку сільського господарства. В статті проаналізованосутність категорії "трудовий потенціал", узагальнено погляди українських вчених щодо визначення даної категорії,а також наведено власне визначення дефініції "трудовий потенціал". В роботі обгрунтовано важливість трудовогопотенціалу в контексті забезпечення економічної безпеки аграрних підприємств. Багато уваги приділено взаємозв'язку якості робочої сили та ефективності аграрного виробництва, а також впливу трудового потенціалу на стійкістьпідприємств до економічних труднощів. У статті аналізуються фактори, що впливають на формування трудовогопотенціалу, такі як освіта, професійна підготовка та мотивація працівників. Також досліджується вплив факторів,які можуть обмежувати розвиток трудового потенціалу в сільському господарстві, такі як недостатня кваліфікаціяпрацівників, демографічні виклики та інші. Зокрема, аналізується, як оптимальне використання трудового потенціалу може сприяти збільшенню продуктивності та конкурентоспроможності аграрних підприємств на ринку. Аналізвзаємозв'язку між якісним та кількісним складом робочої сили та ефективністю функціонування аграрного секторує критично важливим для розуміння проблем та визначення стратегій подолання викликів, що виникають у сучасному сільському господарстві. Результати дослідження можуть бути корисними для аграрних підприємств, урядовихорганів та інших зацікавлених сторін, що прагнуть підвищити економічну безпеку та стабільність сільськогосподарського сектору. In the modern economic environment characterized by high competition and constant changes, achieving economic security for enterprises becomes particularly relevant. One of the decisive factors influencing the viability and stability of any enterprise, including agricultural ones, is the labor potential. Labor potential is a key determinant of the economic stability and competitiveness of agricultural enterprises. The effective use of labor, their development, and satisfaction of needs become strategically important factors in ensuring sustainable development of agriculture. This article analyzes the essence of the category "labor potential" summarizes the views of Ukrainian scholars on the definition of this category, and provides its own definition of the "labor potential" concept. The paper substantiates the importance of labor potential in the context of ensuring the economic security of agricultural enterprises. Much attention is paid to the relationship between the quality of the workforce and the efficiency of agricultural production, as well as the impact of labor potential on the resilience of enterprises to economic difficulties. The article examines factors influencing the formation of labor potential, such as education, professional training, and employee motivation. It also explores the impact of factors that may limit the development of labor potential in agriculture, such as insufficient qualifications of workers, demographic challenges, and others. In particular, the analysis considers how optimal utilization of labor potential can contribute to increased productivity and competitiveness of agricultural enterprises in the market. The analysis of the interconnection between the qualitative and quantitative composition of the workforce and the efficiency of the agricultural sector’s functioning is crucial for understanding the challenges and determining strategies to overcome the issues in modern agriculture. The research results can be beneficial for agricultural enterprises, government authorities, and other stakeholders aiming to enhance the economic security and stability of the agricultural sector.
The role of labor potential in achieving the economic security of agricultural enterprises
Keywords: аграрне підприємство; agricultural enterprise; економічний безпека; economic security; ефективність; efficiency; конкурентоспроможність; competitiveness; трудовий потенціал; labor potential; розвиток; development; фактори впливу; influencing factors; сільське господарство; agriculture