Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів просапного культиватора у складі машинно-тракторного агрегату - Каракай, Анастасії Олексіївни; Karakai, Anastasii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Об'єктом дослідження – конструктивно-технологічні параметри агрегатів для обробки просапних культур. Предметом дослідження - ефективність впровадження в конструкцію просапного культиватора захищених підшипників кочення, визначення оптимальної комбінації універсальних стрілчастих лап при обробці ґрунтів з різними фізико-хімічними властивостями, оцінка міцнісних характеристик секції просапного культиватора при робочому навантаженні. Метою магістерської роботи є підвищення ефективності виробництва сільгосппідприємств на основі розробки агрегатів оптимальної конструкції. Виконано аналіз методів і способів обробітку ґрунту, виявлено найбільш навантажені вузли, запропоновано конструктивні методи вдосконалення секції просапного культиватора, проведена оцінка міцнісних характеристик робочого органу агрегату. Вдосконалено конструкцію секції просапного культиватора, розроблено математичну модель процесу міжрядної культивації, що дає можливість врахувати специфіку силових навантажень при обробці просапних культур, спрогнозувати термін служби та економічні показники роботи агрегату. Obiektom doslidzhennia – konstruktyvno-tekhnolohichni parametry ahrehativ dlia obrobky prosapnykh kultur. Predmetom doslidzhennia - efektyvnist vprovadzhennia v konstruktsiiu prosapnoho kultyvatora zakhyshchenykh pidshypnykiv kochennia, vyznachennia optymalnoi kombinatsii universalnykh strilchastykh lap pry obrobtsi gruntiv z riznymy fizyko-khimichnymy vlastyvostiamy, otsinka mitsnisnykh kharakterystyk sektsii prosapnoho kultyvatora pry robochomu navantazhenni. Metoiu mahisterskoi roboty ye pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva silhosppidpryiemstv na osnovi rozrobky ahrehativ optymalnoi konstruktsii. Vykonano analiz metodiv i sposobiv obrobitku gruntu, vyiavleno naibilsh navantazheni vuzly, zaproponovano konstruktyvni metody vdoskonalennia sektsii prosapnoho kultyvatora, provedena otsinka mitsnisnykh kharakterystyk robochoho orhanu ahrehatu.
Obgruntuvannia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv prosapnoho kultyvatora u skladi mashynno-traktornoho ahrehatu
Keywords: аналіз; analiz; ефективність; efektyvnist; агрономія; ahronomiia; сільськогосподарська техніка; silskohospodarska tekhnika; землеробство; zemlerobstvo; просапний культиватор; prosapnyi kultyvator; модель математична; model matematychna; довговічність підшипників; dovhovichnist pidshypnykiv; польові випробування; polovi vyprobuvannia; лабораторні дослідження; laboratorni doslidzhennia; напруження за мізесом; napruzhennia za mizesom; міцність конструкції; mitsnist konstruktsii