Диференційна гістологічна діагностика пухлин репродуктивної системи у дрібних тварин в умовах науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Красношапка, Дарія Ігорівна; Krasnoshapka, Dariia Ihorivna (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Після дослідження було виявлено, що частіше новоутворення в собак зустрічається у віці від 4 років до 10, а у котів від 2 до 14 років. Неоплазії частіше утворюються з епітеліальних клітин (папілома, аденоміоз, аденокарцинома) та м’язових тканин (фіброміоми та лейоміоми). Потім пухлини мезенхіального походження, строми статевого тяжа, герміногенні та мало диференційовані пухлини. В них переважає злоякісний перебіг, що дає метастазування і погіршує встановлення типу тканин з якої вони походять. При гістологічному та цитологічному дослідженні виявили, що пухлини залежно від розташування і залежно, від групи до якої вони відносяться мають різну мікрокартину. Мають округлі клітини, овоїдні, полігональні, великі, з великим ядром насиченим хроматином, слабо розвиненою еозинофільної цитоплазмою і численними фігурами мітозу. Пухлини сильно васкуляризовані. Утворюють синцитій і складаються в безладно розташовані тяжі. Іноді ці структури переважають, і такі пухлини важко верифікувати. After the research was discovered that more often the neoplasm in dogs is found in the age from 4 to 10 years, and in cats from 2 to 14 years. Neoplasia are most commonly formed from epithelial cells (papilloma, adenomyosis, adenocarcinoma) and muscle tissues (fibromyomas and leiomyomas) Then tumors of mesenchial origin, sex cord-stromal, germinogenic and poorly differentiated tumors. There are dominated by a malignant course that produces metastases, worsens the detection of the type of tissue from which they originate. Histological and cytological examination revealed that the tumors, depending on their location and depending on the group to which they belong, have different micrographs. They have rounded cells, oviduous, polygonal, large, with a large nucleus with a lot of chromatin, poorly developed eosinophilic cytoplasm and numerous figures of mitosis. The tumor is extremely vascularized. They form syncytium and combine disorderly dislocations. Sometimes these structures take precedence and such tumors are difficult to verify.
Differential histological diagnosis of tumors of the reproductive system in small animals in the conditions of the Biosafety Research Center and environmental control of resources of the agro-industrial complex of the Dnipro State Agrarian and Economic University
Keywords: коти і собаки; cats and dogs; пухлини; tumors; гістологічні дослідження; histological examinations