Вплив мінеральних добрив на продуктивність сої в умовах фермерського господарства «Людмила» Синельниківського району Дніпропетровської області - Пономаренко, Роман; Ponomarenko, Roman (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Соя є однією з найцінніших білково-олійних культур, придатною для вирощування практично в усіх природно-кліматичних зонах України. Однак, за даними численних агрохімічних досліджень, генетичний потенціал урожайності сучасних сортів сої, зокрема сорту Хайстар, реалізується лише на 55–60%. Однією з причин цього є недостатній рівень живлення рослин, особливо на фоні інтенсивного землеробства та дефіциту органічних добрив. Збільшення врожайності неминуче супроводжується підвищеним винесенням елементів живлення з ґрунту, тому відновлення балансу поживних речовин через раціональне застосування мінеральних добрив є актуальним і науково значущим завданням. У зв’язку з цим вивчення впливу різних норм мінерального живлення на продуктивність сої сорту Хайстар у ґрунтово-кліматичних умовах чорнозему звичайного набуває особливого практичного значення. Soia ye odniieiu z naitsinnishykh bilkovo-oliinykh kultur, prydatnoiu dlia vyroshchuvannia praktychno v usikh pryrodno-klimatychnykh zonakh Ukrainy. Odnak, za danymy chyslennykh ahrokhimichnykh doslidzhen, henetychnyi potentsial urozhainosti suchasnykh sortiv soi, zokrema sortu Khaistar, realizuietsia lyshe na 55–60%. Odniieiu z prychyn tsoho ye nedostatnii riven zhyvlennia roslyn, osoblyvo na foni intensyvnoho zemlerobstva ta defitsytu orhanichnykh dobryv. Zbilshennia vrozhainosti nemynuche suprovodzhuietsia pidvyshchenym vynesenniam elementiv zhyvlennia z gruntu, tomu vidnovlennia balansu pozhyvnykh rechovyn cherez ratsionalne zastosuvannia mineralnykh dobryv ye aktualnym i naukovo znachushchym zavdanniam. U zviazku z tsym vyvchennia vplyvu riznykh norm mineralnoho zhyvlennia na produktyvnist soi sortu Khaistar u gruntovo-klimatychnykh umovakh chornozemu zvychainoho nabuvaie osoblyvoho praktychnoho znachennia.
Vplyv mineralnykh dobryv na produktyvnist soi v umovakh fermerskoho hospodarstva «Liudmyla» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ФГ «Людмила»; FH «Liudmyla»; соя; soia; мінеральні добрива; mineralni dobryva; сорт Хайстар; sort Khaistar; зерно; zerno