Відновлення технічного стану робочих рідин роздільно-агрегатної гідравлічної системи трактора. - Мельянцов, П. Т.; Melyantsov, P.; Лосіков, О. М.; Losikov, O.; Сидоренко, В. К.; Sidorenko, V. (SWorld & D.A. Tsenov Academy of Economics, 2025)
В роботі розглядаються питання з відновлення технічного стану відпрацьованих робочих рідин роздільно-агрегатної гідравлічної системи трактора, які вибраковуються не відпрацювавши свій ресурс. Поставлена мета досягається розробленням мобільної установки, яка призначена для очищення робочих рідин від неорганічних домішок на першому етапі і для видалення продуктів окислення і введення в очищене мастило багатофункціональних присадок і компаундування з базовим маслом, при необхідності відновлення кінематичної в'язкості, на другому етапі відновлення технічного стану оливи. Отримані результати показали, що у регенерованих робочих рідинах, показники товщини масляної плівки, при роботі на робочих температурах задовольняють умови роботи деталей в спряженнях, забезпеченням рідинного тертя між робочими поверхнями деталей, що вказує на ефективність запропонованих заходів з відновлення технічного стану відпрацьованих робочих олив гідравлічних систем тракторів. V roboti rozghliadaiutsia pytannia z vidnovlennia tekhnichnoho stanu vidpratsovanykh robochykh ridyn rozdilno-ahrehatnoi hidravlichnoi systemy traktora, yaki vybrakovuiutsia ne vidpratsiuvavshy svii resurs. Postavlena meta dosiahaietsia rozroblenniam mobilnoi ustanovky, yaka pryznachena dlia ochyshchennia robochykh ridyn vid neorhanichnykh domishok na pershomu etapi i dlia vydalennia produktiv okyslennia i vvedennia v ochyshchene mastylo bahatofunktsionalnykh prysadok i kompaunduvannia z bazovym maslom, pry neobkhidnosti vidnovlennia kinematychnoi viazkosti, na druhomu etapi vidnovlennia tekhnichnoho stanu olyvy. Otrymani rezultaty pokazaly, shcho u rehenerovanykh robochykh ridynakh, pokaznyky tovshchyny maslianoi plivky, pry roboti na robochykh temperaturakh zadovolniaiut umovy roboty detalei v spriazhenniakh, zabezpechenniam ridynnoho tertia mizh robochymy poverkhniamy detalei, shcho vkazuie na efektyvnist zaproponovanykh zakhodiv z vidnovlennia tekhnichnoho stanu vidpratsovanykh robochykh olyv hidravlichnykh system traktoriv.
Vidnovlennia tekhnichnoho stanu robochykh ridyn rozdilno-ahrehatnoi hidravlichnoi systemy traktora.
Keywords: трактор; traktor; роздільно агрегатна гідравлічна система; rozdilno ahrehatna hidravlichna systema; гідравлічні агрегати; hidravlichni ahrehaty; робоча рідина; robocha ridyna; забрудненість; zabrudnenist; масляна плівка; masliana plivka