Обґрунтування конструктивно-режимних параметрів комбінованого агрегату для передпосівного обробітку ґрунту та сівби зернових культур - Казнін, Роман Сергійович; Kaznin, Roman Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У дипломній роботі проведено аналіз сучасних технологій посіву зернових культур і засобів механізації для їх реалізації. Розглянуто основні системи обробітку ґрунту, включаючи традиційну, мінімальну та ресурсозберігаючу технологію No-till, яка забезпечує підвищення родючості та зниження енергозатрат. На основі аналізу існуючих комбінованих агрегатів запропоновано вдосконалену конструкцію комбінованого агрегату для передпосівного обробітку ґрунту та висіву зернових культур. Розроблений агрегат поєднує в одному проході технологічні операції підготовки ґрунту, посіву насіння та прикочування поверхні поля, що сприяє скороченню термінів посівних робіт і зниженню витрат паливно-енергетичних ресурсів. Теоретично обґрунтовано вибір робочих органів, розроблено конструктивно-технологічну схему та визначено основні параметри ковшового елеватора й дискового ножа. U dyplomnii roboti provedeno analiz suchasnykh tekhnolohii posivu zernovykh kultur i zasobiv mekhanizatsii dlia yikh realizatsii. Rozghlianuto osnovni systemy obrobitku gruntu, vkliuchaiuchy tradytsiinu, minimalnu ta resursozberihaiuchu tekhnolohiiu No-till, yaka zabezpechuie pidvyshchennia rodiuchosti ta znyzhennia enerhozatrat. Na osnovi analizu isnuiuchykh kombinovanykh ahrehativ zaproponovano vdoskonalenu konstruktsiiu kombinovanoho ahrehatu dlia peredposivnoho obrobitku gruntu ta vysivu zernovykh kultur. Rozroblenyi ahrehat poiednuie v odnomu prokhodi tekhnolohichni operatsii pidhotovky gruntu, posivu nasinnia ta prykochuvannia poverkhni polia, shcho spryiaie skorochenniu terminiv posivnykh robit i znyzhenniu vytrat palyvno-enerhetychnykh resursiv. Teoretychno obgruntovano vybir robochykh orhaniv, rozrobleno konstruktyvno-tekhnolohichnu skhemu ta vyznacheno osnovni parametry kovshovoho elevatora y dyskovoho nozha.
Obgruntuvannia konstruktyvno-rezhymnykh parametriv kombinovanoho ahrehatu dlia peredposivnoho obrobitku gruntu ta sivby zernovykh kultur
Keywords: комбінований агрегат; kombinovanyi ahrehat; передпосівний обробіток ґрунту; peredposivnyi obrobitok gruntu; посів зернових культур; posiv zernovykh kultur; технологія No-till; tekhnolohiia No-till