Оптимізація технології виробництва продукції свинарства в умовах приватної агрофірми «Україна» Великобагачанського району Полтавської області - Петулько, Павло Володимирович; Petulko, Pavlo Volodymyrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
На сьогоднішній день однією з найважливіших задач агропромислового комплексу України є збільшення виробництва м’яса, для вирішення якої галузі свинарства належить особлива роль. Свинарство завжди було економічно вигідною та високоприбуткової галуззю. Це значною мірою визначено важливими біологічними особливостями свиней, якими вони вигідно відрізняються від інших видів сільськогосподарських тварин. Всі сучасні технології засновані на максимальному використанні біологічних особливостей тварин з метою досягнення максимального економічного результату і збільшення виробництва м'яса. Найважливіші особливості – багатоплідність, хороші материнські якості свиноматок, порівняно короткий термін супоросності, низькі витрати кормів на 1 кг приросту ваги, широкі адаптаційні можливості тварин та ін. У зв’язку з цим свинина займає провідне місце в м’яснму балансі як України, так і світу. Метою роботи було проаналізувати селекційно-технологічну систему виробництва свинини в умовах ПАФ «Україна» Полтавської області та розробити методи її удосконалення. Na sohodnishnii den odniieiu z naivazhlyvishykh zadach ahropromyslovoho kompleksu Ukrainy ye zbilshennia vyrobnytstva miasa, dlia vyrishennia yakoi haluzi svynarstva nalezhyt osoblyva rol. Svynarstvo zavzhdy bulo ekonomichno vyhidnoiu ta vysokoprybutkovoi haluzziu. Tse znachnoiu miroiu vyznacheno vazhlyvymy biolohichnymy osoblyvostiamy svynei, yakymy vony vyhidno vidrizniaiutsia vid inshykh vydiv silskohospodarskykh tvaryn. Vsi suchasni tekhnolohii zasnovani na maksymalnomu vykorystanni biolohichnykh osoblyvostei tvaryn z metoiu dosiahnennia maksymalnoho ekonomichnoho rezultatu i zbilshennia vyrobnytstva miasa. Naivazhlyvishi osoblyvosti – bahatoplidnist, khoroshi materynski yakosti svynomatok, porivniano korotkyi termin suporosnosti, nyzki vytraty kormiv na 1 kh pryrostu vahy, shyroki adaptatsiini mozhlyvosti tvaryn ta in. U zviazku z tsym svynyna zaimaie providne mistse v miasnmu balansi yak Ukrainy, tak i svitu. Metoiu roboty bulo proanalizuvaty selektsiino-tekhnolohichnu systemu vyrobnytstva svynyny v umovakh PAF «Ukraina» Poltavskoi oblasti ta rozrobyty metody yii udoskonalennia.
Optymizatsiia tekhnolohii vyrobnytstva produktsii svynarstva v umovakh pryvatnoi ahrofirmy «Ukraina» Velykobahachanskoho raionu Poltavskoi oblasti
Keywords: ефективність виробництва свинини; efektyvnist vyrobnytstva svynyny; оптимізація технології виробництва; optymizatsiia tekhnolohii vyrobnytstva; виробництво продукції свинарства; vyrobnytstvo produktsii svynarstva; годівля свиней; hodivlia svynei; утримання свиней; utrymannia svynei