Ефективність комплексного лікування за випадкових ран у собак в умовах клініки ветеринарної медицини «Елітвет» фізичної особи підприємця Ткаченко М.В. міста Дніпро - Ткач, Є. В.; Tkach, E. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Вивчали поширеність та ефективність новокаїнової терапії за ран у собак. Встановлено, що в структурі захворювань собак на хірургічні хвороби випадкові рани зустрічаються доволі часто (10,9%). В цей час найчастіше реєструються кусані (28,9%), різані (21,1%) та рвані (13,2%) рани. Серед захворювань травматичного походження найчастіше зустрічаються рани (49,7%), переломи кісток (16,3%) та розтягнення (7,2%). Застосування короткої новокаїнової блокади з цефазоліном призводить до прискорення повного очищення рани, появи грануляцій та повного загоєння рани на 4 -6 днів швидше ніж у контрольній групі. Більш ефективно відбувається зникнення набряку тканин та проліферація епідермісу. Внаслідок застосування патогенетичної новокаїнової терапії під час лікування гнійних ран у собак більш ефективно зростає рівень гемоглобіну, еритроцитів та знижується кількість лейкоцитів. Для більш ефективного лікування випадкових гнійних роан у собак рекомендується застосовувати коротку блокаду 0,5% розчином новокаїну з цефазоліном. The prevalence and effectiveness of novocaine therapy for wounds in dogs were studied. It was found that in the structure of diseases of dogs for surgical diseases, accidental wounds are quite common (10.9%). At this time, bitten (28.9%), cut (21.1%) and torn (13.2%) wounds are most often registered. Among the diseases of traumatic origin, the most common are wounds (49.7%), bone fractures (16.3%) and sprains (7.2%). The use of a short novocaine blockade with cefazolin accelerates the complete cleansing of the wound, the appearance of granulations and complete healing of the wound for 4 -6 days faster than in the control group. Disappearance of tissue edema and proliferation of the epidermis are more effective. Due to the use of pathogenetic novocaine therapy in the treatment of purulent wounds in dogs, the level of hemoglobin, erythrocytes and the number of leukocytes increases more effectively. For more effective treatment of accidental purulent roan in dogs, it is recommended to use a short blockade with 0.5% solution of novocaine with cefazolin.
Efektyvnist kompleksnoho likuvannia za vypadkovykh ran u sobak v umovakh kliniky veterynarnoi medytsyny «Elitvet» fizychnoi osoby pidpryiemtsia Tkachenko M.V. mista Dnipro
Keywords: хірургічні хвороби; khirurhichni khvoroby; комплексне лікування; kompleksne likuvannia; собаки; sobaky; випадкові рани; vypadkovi rany; гнійні рани; hniini rany