Летальна діарея неонатальних поросят коронавірусної етіологіі - Сосницький, Олександр Іванович; Sosnitskyi, O.; Sosnitsky, O. I.; Sosnitsky, A. I.; Sosnitskiy, A.; Sosnitskiy, A. I.; Sosnitskyi, A.; Sosnitskyi, A. I.; Sosnitskiy, Olexandr Ivanovych; Sosnitskyi, Oleksandr; Sosnztskyi, A. I.; Sosnytskyi, O. I.; et al. (Полтавський державний аграрний університет, 2025)
Розглянуто летальну діарею неонатальних поросят, зумовлену Porcine epidemic diarrhea virus (PEDV). Висвітлено етіологію, епізоотологічні особливості, морфологію та біологічні властивості збудника, механізми репродукції вірусу й патогенез захворювання. Описано сучасні методи лабораторної діагностики та обґрунтовано основні напрями профілактики, зокрема формування колострального імунітету шляхом імунізації свиноматок і застосування специфічних вакцин. Rozghlianuto letalnu diareiu neonatalnykh porosiat, zumovlenu Porcine epidemic diarrhea virus (PEDV). Vysvitleno etiolohiiu, epizootolohichni osoblyvosti, morfolohiiu ta biolohichni vlastyvosti zbudnyka, mekhanizmy reproduktsii virusu y patohenez zakhvoriuvannia. Opysano suchasni metody laboratornoi diahnostyky ta obgruntovano osnovni napriamy profilaktyky, zokrema formuvannia kolostralnoho imunitetu shliakhom imunizatsii svynomatok i zastosuvannia spetsyfichnykh vaktsyn.
Letalna diareia neonatalnykh porosiat koronavirusnoi etiolohii
Сосницький Олександр Іванович https://orcid.org/0000-0002-2853-9732 Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494
Keywords: PEDV; PEDV; неонатальні поросята; neonatalni porosiata; колостральний імунітет; kolostralnyi imunitet