Модель формування контрольно-діагностичної системи при ремонті об’ємних агрегатів гідростатичних трансмісій за їх технічним станом - Мельянцов, П. Т.; Melyantsov, P.; Лосіков, О. М.; Losikov, O.; Сидоренко, В. К.; Sidorenko, V. (Scientific Collection «InterConf+», 2025)
Об’ємні аксіально-поршневі гідроагрегати гідравлічних трансмісій, котрі надходять на сервісні підприємства для ремонту, мають різний технічний стан, який істотно впливає на якість та кінцеву вартість їх ремонту, що в значній мірі пояснюється відсутністю ефективних операцій їх перед ремонтного діагностування. Мета роботи полягала в отриманні достовірної оцінки та однозначності діагностичної інформації, щодо технічного стану об’ємних аксіально-поршневих гідромашин в системі перед ремонтного діагностування. Для її реалізації розроблено математичну модель процесу двоетапного визначення технічного стану гідроагрегату. В якості мінімізованої цільової функції вибрано річні приведені витрати на ремонт об’ємних агрегатів гідравлічних трансмісій, які припадають на підрозділи перед ремонтного діагностування і розбирання та складання з операційним контролем. Отримані результати вказують на ефективність застосування розробленої моделі контрольно-діагностичної системи при ремонті об’ємних агрегатів гідростатичних трансмісій на сервісних підприємствах. Obiemni aksialno-porshnevi hidroahrehaty hidravlichnykh transmisii, kotri nadkhodiat na servisni pidpryiemstva dlia remontu, maiut riznyi tekhnichnyi stan, yakyi istotno vplyvaie na yakist ta kintsevu vartist yikh remontu, shcho v znachnii miri poiasniuietsia vidsutnistiu efektyvnykh operatsii yikh pered remontnoho diahnostuvannia. Meta roboty poliahala v otrymanni dostovirnoi otsinky ta odnoznachnosti diahnostychnoi informatsii, shchodo tekhnichnoho stanu obiemnykh aksialno-porshnevykh hidromashyn v systemi pered remontnoho diahnostuvannia. Dlia yii realizatsii rozrobleno matematychnu model protsesu dvoetapnoho vyznachennia tekhnichnoho stanu hidroahrehatu. V yakosti minimizovanoi tsilovoi funktsii vybrano richni pryvedeni vytraty na remont obiemnykh ahrehativ hidravlichnykh transmisii, yaki prypadaiut na pidrozdily pered remontnoho diahnostuvannia i rozbyrannia ta skladannia z operatsiinym kontrolem. Otrymani rezultaty vkazuiut na efektyvnist zastosuvannia rozroblenoi modeli kontrolno-diahnostychnoi systemy pry remonti obiemnykh ahrehativ hidrostatychnykh transmisii na servisnykh pidpryiemstvakh.
Model formuvannia kontrolno-diahnostychnoi systemy pry remonti obiemnykh ahrehativ hidrostatychnykh transmisii za yikh tekhnichnym stanom
Keywords: гідростатична трансмісія; hidrostatychna transmisiia; технологія ремонту; tekhnolohiia remontu; перед ремонтне діагностування; pered remontne diahnostuvannia; операційний контроль; operatsiinyi kontrol; надійність; nadiinist; об’ємні втрати; obiemni vtraty