Экологическая структура растительного покрова, сформированного в результате самозарастания дерново-литогенных почв на лессовидных суглинках - Бондарь, Г. А.; Бондар, Г. О.; Bondar, G.; Жуков, Александр; Жуков, Олександр; Zhukov, Oleksandr (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2011)
Доведено, що більша глибина виникнення граничної твердості ґрунту (більше 2 МПа) у сполученні з високою кількістю гумусу в ґрунті й малою засоленістю формує ділянку екологічного простору з найбільшими продукційними характеристиками. Установлено, що в умовах дерново-літогенних ґрунтів на лесоподібних суглинках лімітуючими факторами для рослинного покриву є засолення, твердість та кількість гумусу. Detrended correspondence analysis of the plant cover on the sod lithogenic soil on the loess-like loam has revealed that the deeper layer of the soil mechanical impedance equal 2 MPa in connection with a considerable hummus amount and low silt concentration led to formation of the ecological space with greater volume. This shows that in the sod lithogenic soil on the loess advantage have such silt-resistant plant species which adapted to compacted soil.
Екологічна структура рослинного покриву, сформованого в результаті самозаростання дерново-літогенних ґрунтів на лісоподібних суглинках
The plant cover ecological structure formed after self-growing on the sod lithogenic soil on the loess-like loam
Keywords: дерново-літогенні ґрунти; sod-lithogenic soils; засолення; salinization; твердість та кількість гумусу; hardness and amount of humus; екологічна структура; ecological structure; самозаростання; self-overgrowth