Оптимізація елементів технології захисту цибулі ріпчастої від шкідливої ентомофауни в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Божий Дар Агро» Кам’янського району Дніпропетровської області - Хайдаров, Гліб Олегович; Khaidarov, Hlib Olehovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Цибуля – необхідний продукт у раціоні людини, і практично кожна перша страва не обходиться без цього овочу, тому і встановлений високий обсяг її вживання – 10 кг в рік для кожного. Цибуля містить і білкові речовини, і ефірні олії, і цукри, і кислоти, і вітаміни, і флавоноїди. Вживати цибулю можна і в свіжому вигляді – у салати, до перших страв, до сала, і обробленому виді (тушкованому, жареному, вареному вигляді) – як в засмажці, так і припущеному стані (за ощадливого обробітку для збереження корисних часток), а також і в сушеному – для закладання в паперові пакети зі стравами швидкого приготування. Tsybulia – neobkhidnyi produkt u ratsioni liudyny, i praktychno kozhna persha strava ne obkhodytsia bez tsoho ovochu, tomu i vstanovlenyi vysokyi obsiah yii vzhyvannia – 10 kh v rik dlia kozhnoho. Tsybulia mistyt i bilkovi rechovyny, i efirni olii, i tsukry, i kysloty, i vitaminy, i flavonoidy. Vzhyvaty tsybuliu mozhna i v svizhomu vyhliadi – u salaty, do pershykh strav, do sala, i obroblenomu vydi (tushkovanomu, zharenomu, varenomu vyhliadi) – yak v zasmazhtsi, tak i prypushchenomu stani (za oshchadlyvoho obrobitku dlia zberezhennia korysnykh chastok), a takozh i v sushenomu – dlia zakladannia v paperovi pakety zi stravamy shvydkoho pryhotuvannia.
Optymizatsiia elementiv tekhnolohii zakhystu tsybuli ripchastoi vid shkidlyvoi entomofauny v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Bozhyi Dar Ahro» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ґрунт; grunt; цибуля; ріпчаста; ентомофауна; entomofauna; інсектициди; insektytsydy; врожай; vrozhai