Продуктивність овець романівської породи в умовах приватного підприємця «Головей І.Є.» Кам’янського району Дніпропетровської області - Шрамко, Анастасія Максимівна; Shramko, Anastasiia Maksymivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Метою досліджень було проведення порівняльної оцінки росту і розвитку молодняку романівської породи та помісних однолітків за барнами-плідниками дорпер з подальшим визначенням рівня м’ясної продуктивності в умовах товарного господарства приватного підприємця «Головей І. Є.» Кам’янського району Дніпропетровської області. В галузі тваринництва господарство займається розведенням овець романівської породи. Плодючість вівцематок знаходиться в межах 182 %. Згідно структури стада вівцематки і ремонтні ярки становлять 38,1 %, молодняк поточного року народження 54,0 %. Серед основного стада вівцематки – 74,4 %, а ремонтні ярки 20,8 %. За живою масою барани-плідники та вівцематки відповідають вимогам даного показника по породі і становить 69,0 кг та 45,4 кг відповідно. Плодючість в залежності від віку вівцематок збільшується: при першому ягнінні 159,5 %, другому – 185 %, третьому і старше 195 %, при загальній збереженості молодняку 94,2-95,0 %. При проведенні промислового схрещування відтворювальна здатність вівцематок романівської породи 185 %. Використання плідників дорпер підвищило рівень плодючості на 5 %. При цьому вихід ягнят до відлучення становив відповідно 168 % та 180 %. При народженні піддослідного молодняку спостерігається різниця 22,2 %, де помісі домінують над чистопородними однолітками. Впродовж вирощування спостерігається дана закономірність, де помісі домінують при відлученні на 29,6 % в віці 8 місяців різниця за масою знаходиться в межах 10 кг, що становить 30,9 %. Проведена оцінка м’ясної продуктивності баранців в 8-ми місячному віці вказує на переваги помісей за передзабійною живою масою на 33,1 %, забійною масою – 48,9 %, масою туші – 47,7 % та забійному виході 5 %. При цьому додаткова виручка від реалізації в розрахунку на 1 голову – 756 грн. Metoiu doslidzhen bulo provedennia porivnialnoi otsinky rostu i rozvytku molodniaku romanivskoi porody ta pomisnykh odnolitkiv za barnamy-plidnykamy dorper z podalshym vyznachenniam rivnia miasnoi produktyvnosti v umovakh tovarnoho hospodarstva pryvatnoho pidpryiemtsia «Holovei I. Ye.» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. V haluzi tvarynnytstva hospodarstvo zaimaietsia rozvedenniam ovets romanivskoi porody. Plodiuchist vivtsematok znakhodytsia v mezhakh 182 %. Zghidno struktury stada vivtsematky i remontni yarky stanovliat 38,1 %, molodniak potochnoho roku narodzhennia 54,0 %. Sered osnovnoho stada vivtsematky – 74,4 %, a remontni yarky 20,8 %. Za zhyvoiu masoiu barany-plidnyky ta vivtsematky vidpovidaiut vymoham danoho pokaznyka po porodi i stanovyt 69,0 kh ta 45,4 kh vidpovidno. Plodiuchist v zalezhnosti vid viku vivtsematok zbilshuietsia: pry pershomu yahninni 159,5 %, druhomu – 185 %, tretomu i starshe 195 %, pry zahalnii zberezhenosti molodniaku 94,2-95,0 %. Pry provedenni promyslovoho skhreshchuvannia vidtvoriuvalna zdatnist vivtsematok romanivskoi porody 185 %. Vykorystannia plidnykiv dorper pidvyshchylo riven plodiuchosti na 5 %. Pry tsomu vykhid yahniat do vidluchennia stanovyv vidpovidno 168 % ta 180 %. Pry narodzhenni piddoslidnoho molodniaku sposterihaietsia riznytsia 22,2 %, de pomisi dominuiut nad chystoporodnymy odnolitkamy. Vprodovzh vyroshchuvannia sposterihaietsia dana zakonomirnist, de pomisi dominuiut pry vidluchenni na 29,6 % v vitsi 8 misiatsiv riznytsia za masoiu znakhodytsia v mezhakh 10 kh, shcho stanovyt 30,9 %. Provedena otsinka miasnoi produktyvnosti barantsiv v 8-my misiachnomu vitsi vkazuie na perevahy pomisei za peredzabiinoiu zhyvoiu masoiu na 33,1 %, zabiinoiu masoiu – 48,9 %, masoiu tushi – 47,7 % ta zabiinomu vykhodi 5 %. Pry tsomu dodatkova vyruchka vid realizatsii v rozrakhunku na 1 holovu – 756 hrn.
Produktyvnist ovets romanivskoi porody v umovakh pryvatnoho pidpryiemtsia «Holovei I.Ie.» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: економічні показники; ekonomichni pokaznyky; вівці; vivtsi; порода романівська; poroda romanivska; дорпер; dorper; помісний молодняк; pomisnyi molodniak; плідність; plidnist; збереженість; zberezhenist; жива маса; zhyva masa; м’ясна продуктивність; miasna produktyvnist