Особливості організації безготівкових розрахунків на сільськогосподарських підприємствах - Халатур, Світлана Миколаївна; Khalatur, Svitlana; Олійник, Є. С.; Oliynyk, Ye.S. (Харківський національний економічний університет, Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2013)
Грошові кошти, що надходять у підприємство, підлягають обов’язковому зберіганню на рахунках в банках, за виключенням залишку готівки в касі і сум виручки, які можуть витрачатися на місці в порядку, встановленому банком. Безготівкові грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів, відшкодовуючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і грошові фонди, створюючи економічні умови для нового циклу виробництва і реалізації продукції, удосконалення і розширення власного виробництва. Розрахунки підприємств і організацій між собою, а також з органами фінансово-кредитної системи здійснюються, переважно, без участі грошей у формі готівки, тобто у безготівковому порядку. Безготівкові розрахунки – це грошові розрахунки, які здійснюються за допомогою записів на рахунках в банках, коли кошти списуються з рахунка платника і переказуються на рахунок одержувача.
Features of the organization of cashless payments at agricultural enterprises
Keywords: безготівкові грошові надходження; cashless receipts; кругообіг коштів; circulation of funds; розрахунки підприємств; payments of enterprises; система безготівкових розрахунків; system of cashless settlements