Дослідження ресурсу розпилювачів агрохімікатів - Больбот, Сергій Вікторович; Bolbot, Serhii Viktorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
В першому розділі роботи розглянуто сучасні щілинні та відцентрові розпилювачі для хімічного захисту рослин, їх конструкцію та характеристики. За результатами першого розділу були обрані напрямки подальших досліджень. В другому розділі роботи розглянуто теорію процесу гідроабразивного зношування розпилювачів, приведено аналітичні дослідження. В третьому розділі розроблено програму та методику проведення експериментальних досліджень. Наведено опис об’єкта дослідження, приладів та устаткування. В четвертому розділі проведено аналіз результатів експериментальних досліджень та визначено закономірності основних експлуатаційних параметрів відцентрових розпилювачів виготовлених з полімеру та металу. П’ятий розділ присвячено охороні праці, в якому розроблено головні правила безпеки праці перед роботою, та під час роботи з лабораторним обладнанням. В шостому розділі проведено розрахунок економічної доцільності впровадження вдосконаленого агрегату для хімічного захисту рослин. V pershomu rozdili roboty rozghlianuto suchasni shchilynni ta vidtsentrovi rozpyliuvachi dlia khimichnoho zakhystu roslyn, yikh konstruktsiiu ta kharakterystyky. Za rezultatamy pershoho rozdilu buly obrani napriamky podalshykh doslidzhen. V druhomu rozdili roboty rozghlianuto teoriiu protsesu hidroabrazyvnoho znoshuvannia rozpyliuvachiv, pryvedeno analitychni doslidzhennia. V tretomu rozdili rozrobleno prohramu ta metodyku provedennia eksperymentalnykh doslidzhen. Navedeno opys obiekta doslidzhennia, pryladiv ta ustatkuvannia. V chetvertomu rozdili provedeno analiz rezultativ eksperymentalnykh doslidzhen ta vyznacheno zakonomirnosti osnovnykh ekspluatatsiinykh parametriv vidtsentrovykh rozpyliuvachiv vyhotovlenykh z polimeru ta metalu. Piatyi rozdil prysviacheno okhoroni pratsi, v yakomu rozrobleno holovni pravyla bezpeky pratsi pered robotoiu, ta pid chas roboty z laboratornym obladnanniam. V shostomu rozdili provedeno rozrakhunok ekonomichnoi dotsilnosti vprovadzhennia vdoskonalenoho ahrehatu dlia khimichnoho zakhystu roslyn.
Doslidzhennia resursu rozpyliuvachiv ahrokhimikativ
Keywords: обприскувач; obpryskuvach; відцентровий розпилювач; vidtsentrovyi rozpyliuvach; полімер; polimer; гідроабразивне зношування; hidroabrazyvne znoshuvannia; зносостійкість; znosostiikist; агрохімікати; ahrokhimikaty