Вплив норми висіву та гербіцидів на продуктивність пшениці ярої в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Зоря» Синельниківського району Дніпропетровської області - Мирошниченко, М. М.; Myroshnychenko, M. M. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Найбільш цінною та найпоширенішою на земній кулі зерновою продовольчою культурою є яра пшениця. Понад половина людства вживає в їжу її зерно. Найбільші площі у посівах займають м'яка та тверда пшениця. Тверда пшениця – найважливіша яра культура зернового клину України. Вона використовується для виробництва високоякісних макаронних виробів, для вироблення манної крупи, використовується у кондитерській промисловості. Тому питання виробництва високоякісного зерна твердої ярої пшениці в умовах ТОВ «Зоря» є актуальним. Тверда пшениця культура нова для ТОВ «Зоря», а тому потрібне уточнення норм висіву та ефективності використання гербіциду. Метою дослідження було вивчення закономірностей дії норм висіву та гербіциду на фітосанітарний стан посівів, формування величини врожайності та якості зерна ярої твердої пшениці на чорноземі звичайному важкосуглинистому грунті. В дипломній роботі зазначено: що найбільш висока врожайність сформувалася за умов достатнього зволоження 2022 року. В умовах цього року максимальна врожайність ярої твердої пшениці сформувалася за норми висіву 6 млн. насіння/га. Naibilsh tsinnoiu ta naiposhyrenishoiu na zemnii kuli zernovoiu prodovolchoiu kulturoiu ye yara pshenytsia. Ponad polovyna liudstva vzhyvaie v yizhu yii zerno. Naibilshi ploshchi u posivakh zaimaiut miaka ta tverda pshenytsia. Tverda pshenytsia – naivazhlyvisha yara kultura zernovoho klynu Ukrainy. Vona vykorystovuietsia dlia vyrobnytstva vysokoiakisnykh makaronnykh vyrobiv, dlia vyroblennia mannoi krupy, vykorystovuietsia u kondyterskii promyslovosti. Tomu pytannia vyrobnytstva vysokoiakisnoho zerna tverdoi yaroi pshenytsi v umovakh TOV «Zoria» ye aktualnym. Tverda pshenytsia kultura nova dlia TOV «Zoria», a tomu potribne utochnennia norm vysivu ta efektyvnosti vykorystannia herbitsydu. Metoiu doslidzhennia bulo vyvchennia zakonomirnostei dii norm vysivu ta herbitsydu na fitosanitarnyi stan posiviv, formuvannia velychyny vrozhainosti ta yakosti zerna yaroi tverdoi pshenytsi na chornozemi zvychainomu vazhkosuhlynystomu hrunti. V dyplomnii roboti zaznacheno: shcho naibilsh vysoka vrozhainist sformuvalasia za umov dostatnoho zvolozhennia 2022 roku. V umovakh tsoho roku maksymalna vrozhainist yaroi tverdoi pshenytsi sformuvalasia za normy vysivu 6 mln. nasinnia/ha.
Vplyv normy vysivu ta herbitsydiv na produktyvnist pshenytsi yaroi v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Zoria» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ефективність; efektyvnist; пшениця яра; pshenytsia yara; норма висіву; norma vysivu; гербіцид; herbitsyd; врожайність; vrozhainist; охорона праці; okhorona pratsi