Ефективність технології вівчарства в державному підприємстві дослідному господарстві «Руно» Кам’янського району Дніпропетровської області - Михаліна, М. В.; Mykhalina, M. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Дослідне господарство «Руно» є державним сільськогосподарським підприємством з правами юридичної особи має самостійний баланс і безпосередньо підпорядковано Національній академії аграрних наук України, як органу управління державним майном. Земля, що надана дослідному господарству «Руно» є державною власністю і складає 11914 га в т.ч. 11443 га сільськогосподарських угідь з яких 9884 га становить рілля. Галузева структура ДПДГ «Руно» орієнтована на розвиток племінного тваринництва та товарне виробництво м’яса, зерна, технічних культур та є базовим господарством для роботи з проведення науково-дослідних і виробничих досліджень та впровадження науково-технічних розробок у виробництво. Стадо овець господарства представлено заводським дніпропетровським типом м'ясо-вовнових овець, які наразі входять у склад придніпровської м’ясної породи. Згідно зі стандартом жива маса дорослих баранів складає 100-110 кг, маток 60-65 кг, молодняку у 7-8-місячному віці 45 кг за високих м’ясних якостей і виходу туші -47,5 %. Нормована годівля і дотримання технологічних параметрів утримання овець є вирішальними факторами, які визначають рівень виробництва продукції, її якість і рентабельність галузі. Безперебійне забезпечення усього наявного вівцепоголів’я господарства високопоживними повноцінними кормами дає можливість повного задоволення потреб у поживних речовинах. Все поголівя овець сконцентровано на тваринницькому комплексі проектна потужність якого розрахована на утримання 5 тис. овець. На фермі шість кошар (кожна на 835 маток). Вівчарні мають вигульні майданчики з розрахунку 3 м2 на матку тобто бази. На їх території є всі інші підсобні та виробничі будівлі та споруди, а саме стригальний і забійний пункти. Ведення технологічного процесу здійснюється постійною бригадою чабанів у кількості 5 чоловік. За нею закріплюються вівці, пасовищні ділянки, кошари, відповідне обладнання, робоча худоба. Аналіз економічної ефективності виробництва продукції в господарстві показав, що протягом останніх років основний прибуток надходить від реалізації продукції галузі рослинництва. Doslidne hospodarstvo «Runo» ye derzhavnym silskohospodarskym pidpryiemstvom z pravamy yurydychnoi osoby maie samostiinyi balans i bezposeredno pidporiadkovano Natsionalnii akademii ahrarnykh nauk Ukrainy, yak orhanu upravlinnia derzhavnym mainom. Zemlia, shcho nadana doslidnomu hospodarstvu «Runo» ye derzhavnoiu vlasnistiu i skladaie 11914 ha v t.ch. 11443 ha silskohospodarskykh uhid z yakykh 9884 ha stanovyt rillia. Haluzeva struktura DPDH «Runo» oriientovana na rozvytok pleminnoho tvarynnytstva ta tovarne vyrobnytstvo miasa, zerna, tekhnichnykh kultur ta ye bazovym hospodarstvom dlia roboty z provedennia naukovo-doslidnykh i vyrobnychykh doslidzhen ta vprovadzhennia naukovo-tekhnichnykh rozrobok u vyrobnytstvo. Stado ovets hospodarstva predstavleno zavodskym dnipropetrovskym typom miaso-vovnovykh ovets, yaki narazi vkhodiat u sklad prydniprovskoi miasnoi porody. Zghidno zi standartom zhyva masa doroslykh baraniv skladaie 100-110 kh, matok 60-65 kh, molodniaku u 7-8-misiachnomu vitsi 45 kh za vysokykh miasnykh yakostei i vykhodu tushi -47,5 %. Normovana hodivlia i dotrymannia tekhnolohichnykh parametriv utrymannia ovets ye vyrishalnymy faktoramy, yaki vyznachaiut riven vyrobnytstva produktsii, yii yakist i rentabelnist haluzi. Bezperebiine zabezpechennia usoho naiavnoho vivtsepoholivia hospodarstva vysokopozhyvnymy povnotsinnymy kormamy daie mozhlyvist povnoho zadovolennia potreb u pozhyvnykh rechovynakh. Vse poholivia ovets skontsentrovano na tvarynnytskomu kompleksi proektna potuzhnist yakoho rozrakhovana na utrymannia 5 tys. ovets. Na fermi shist koshar (kozhna na 835 matok). Vivcharni maiut vyhulni maidanchyky z rozrakhunku 3 m2 na matku tobto bazy. Na yikh terytorii ye vsi inshi pidsobni ta vyrobnychi budivli ta sporudy, a same stryhalnyi i zabiinyi punkty. Vedennia tekhnolohichnoho protsesu zdiisniuietsia postiinoiu bryhadoiu chabaniv u kilkosti 5 cholovik. Za neiu zakripliuiutsia vivtsi, pasovyshchni dilianky, koshary, vidpovidne obladnannia, robocha khudoba. Analiz ekonomichnoi efektyvnosti vyrobnytstva produktsii v hospodarstvi pokazav, shcho protiahom ostannikh rokiv osnovnyi prybutok nadkhodyt vid realizatsii produktsii haluzi roslynnytstva.
Efektyvnist tekhnolohii vivcharstva v derzhavnomu pidpryiemstvi doslidnomu hospodarstvi «Runo» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: вівчарство; vivcharstvo; ефективність технології вівчарства; efektyvnist tekhnolohii vivcharstva; технологія годівлі овець; tekhnolohiia hodivli ovets