Порівняльна ефективність різних схем лікування папіломатозу великої рогатої худоби - Білий, Дмитро Дмитрович; Bely, Dmitry; Тузов, Олександр Олександрович; Tuzov, Aleksandr (Научн. информ. центр «Знание», 2017)
Проведено вивчення ефективності лікувальних заходів за локального та дифузного ураження великої рогатої худоби папіломами. При цьому встановлено, що за поодиноких вогнищ ураження найбільш ефективним методом є їх електрокоагуляція, яка забезпечує отримання позитивного ефекту у 100 % тварин на тлі відсутності рецидивування. За наявності значної кількості папілом на різних ділянках тіла тварини рекомендовано застосування комбінованої схеми, яка поєднує внутрішньовенне введення 0,5 % розчину новокаїну, внутрішньом’язове застосування імуномодулятора трифузолу та електрокоагуляцію найбільших новоутворень. Даний протокол лікування скорочує тривалість курсу терапії до 17±0,5 діб при зменшенні ймовірності прояву рецидивів до 10 %. A study of the effectiveness of remedial measures on local and diffuse lesions in cattle papillomas. This found that the individual lesions are the most effective method of electrocautery, which provides a positive effect in 100% of animals against the background of absence of recurrence. If a significant number of papillomas in different parts of the animal's body recommended the use of a combined scheme, combining intravenous 0,5 % solution of novocaine, intramuscular use immunomodulator tryfuzolu and electrocoagulation largest tumors. This treatment protocol reduces the duration of therapy to 17 ± 0,5 days at reducing the likelihood of relapse display of up to 10 %.
Comparative efficacy of different treatment regimens for the treatment of bovine cattle papillomatosis
Keywords: велика рогата худоба; cattle; папіломатоз; papillomatosis; клінічні ознаки; clinical features; ефективність; efficiency; лікування; treatment